ßßß Cookit - przepis na Pulpety zapiekane

Pulpety zapiekane

Wykonanie

50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
2 cebule (15 dag),
2 ząbki czosnku,
4 jajka, 1 szklanka śmietany 22-procentowej,
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżeczki ostrej musztardy,
1 łyżeczka tymianku,
sól, pieprz;
do wysmarowania naczynia:
1 łyżka oleju
Cebule oraz czosnek obrać i posiekać. Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, 1 jajkiem, musztardą, mąką i solą. Z masy uformować pulpety, gotować 20 min w posolonym wrzątku i odce dzić. Śmietanę roztrzepać z pozostałymi jajkami, dodać tymianek, sól i pieprz.
Pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, zalać masą śmietanowo-jajeczną i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do
temperatury 200°C.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/11/pulpety-zapiekane.html