Wykonanie
70 dag
mięsa wołowego bez kości,1 czerstwa
kajzerka,3
żółtka,2
cebule (20 dag),2 łyżki
masła,1 szklanka
śmietany8-procentowej,1 łyżka
mąki pszennej,3 łyżki
natki pietruszki,2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego,
sól,
pieprz;do smażenia:4 łyżki
oliwyBułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Cebule obrać i pokroić na ćwiartki.
Mięso umyć, osączyć, pokroić na kawałki i zemleć wraz z
bułką i
cebulą.
Żółtka utrzeć z
masłem na pulchną masę, dodać do
mięsa, doprawić
solą oraz
pieprzem i starannie wymieszać. Z masy
mięsnej uformować niewiel kie okrągłe klopsy, obrumienić je na
oliwie i przełożyć do rondla.
Śmietanę wymieszać z
mąką i
zielem angielskim, doprawić
solą oraz
pieprzem i wlać do rondla z klopsami. Klopsy dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 min. Przed podaniem posypać
natką pietruszki.Podawać z
kaszą jęczmienną i surówką(4-6 porcji)