ßßß Cookit - przepis na Mięsa mielone - Klopsy wołowe ze śmietaną

Mięsa mielone - Klopsy wołowe ze śmietaną

Wykonanie

70 dag mięsa wołowego bez kości,
1 czerstwa kajzerka,
3 żółtka,
2 cebule (20 dag),
2 łyżki masła,
1 szklanka śmietany
8-procentowej,
1 łyżka mąki pszennej,
3 łyżki natki pietruszki,
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
sól, pieprz;
do smażenia:
4 łyżki oliwy
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Mięso umyć, osączyć, pokroić na kawałki i zemleć wraz z bułką i cebulą. Żółtka utrzeć z masłem na pulchną masę, dodać do mięsa, doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać. Z masy mięsnej uformować niewiel kie okrągłe klopsy, obrumienić je na oliwie i przełożyć do rondla.
Śmietanę wymieszać z mąką i zielem angielskim, doprawić solą oraz pieprzem i wlać do rondla z klopsami. Klopsy dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podawać z kaszą jęczmienną i surówką
(4-6 porcji)
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/08/miesa-mielone-klopsy-woowe-ze-smietana.html