ßßß Cookit - przepis na Tort serowy

Tort serowy

Wykonanie

CIASTO
2 szklanki mąki pszennej,
25 dag masła, 4 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
1 szklanka cukru,
1 esencja rumowa;
do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki bułki tartej
MASA SEROWA
1 kg tłustego sera twarogowego,
15 dag masła,
11/2 szklanki
cukru pudru,
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 budyń waniliowy,
sok i skórka otarta z 1 cytryny
Przygotować ciasto: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę i wymieszać. Dodać masło i dokładnie posiekać. W mące zrobić uzębienie. Jajka utrzeć z cukrem w robocie, dodać esencję rumową i wlać do wgłębienia. Zagnieść ciasto i włożyć je na około 2 godz. do zamrażalnika. Przygotować masę serową: ser zemleć w maszynce do mielenia. Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem w robocie za pomocą mieszadła i cały czas ucierając. dodawać kolejno: żółtka, ser, budyń w proszku, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny.
Z białek ubić sztywną pianę, posługując się trzepaczką robota , przełożyć do masy serowej i wszystko delikatnie wymieszać.
Tortownicę średnicy 26 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Na tarce z dużymi otworami zetrzeć do tortownicy 2/3 ciasta, na ciasto wyłożyć masę serową, a na nią zetrzeć pozostałą część ciasta. Tort piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po przestudzeniu wyjąć z tortownicy.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/04/tort-serowy.html