ßßß
Miło mi poinformować, że blog Mela Niedziela rozpoczyna współpracę z portalem MAMA I SPORT. Raz w tygodniu będę przygotowywać przepis na zdrowe, szybkie danie wegetariańskie. Obiad w pół godziny, ciasteczka bez cukru, odżywcze soki warzywno - owocowe: te i inne przepisy będziecie mogli znaleźć nie tylko na moim blogu, ale również na stronie: mamaisport.pl.Znajdziecie tam również pomysły na treningi w czasie i po ciąży, artykuły o zdrowym odżywianiu, sposoby na aktywne spędzanie czasu z dziećmi oraz wszelkie zagadnienia związane z aktywnym zdrowym stylem życia młodych mam.Zapraszam również na fanpage : facebook.com/mamaisportZ racji tego, że sama jestem mamą i mam ograniczone możliwości logistyczno-czasowe, potrawy, które gotuję są przeważnie nieskomplikowane oraz składają się z produktów dostępnych na bazarach, na które dość często wybieram się w ramach spaceru z dzieckiem.W tym tygodniu proponuję kolorowy makaron z niezwykle prostym, ale bardzo aromatycznym sosem z cukinii.Składniki (2 osoby):2 garści kolorowego makaronu2 małe cukinie1/2 kostki sera typu feta półtłustego1/2 cebuliłyżeczka posiekanych listków ulubionych ziół - u mnie listki maggi oraz oreganokilka listków ziół do dekoracjiłyżeczka sosu sojowegoświeżo mielony czarny pieprz1 ząbek czosnku2 łyżki oliwyPrzygotowanie:1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na oliwie. Dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki cukinię i smażymy aż cukinia będzie miękka i zarumieniona. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane zioła, rozdrobniony czosnek i sos sojowy. Mieszamy.2. Sos przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Można to zrobić na dwa sposoby: zmiksować na gładką masę lub zostawić małe kawałki warzyw do pogryzienia.3. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie sos ponownie przekładamy do patelni, dodajemy pokruszony ser feta. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż ser połączy się z sosem. Doprawiamy pieprzem.4. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, lekko mieszamy. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.Uwagi:Jeśli nie lubicie lub nie jecie białego makaronu, możecie użyć pełnoziarnistego, razowego makaronu spaghetti. Jeśli nie macie świeżych ziół, można użyć suszonych lub podsmażyć warzywa na ziołowej oliwie.