Wykonanie
Miło mi poinformować, że blog
Mela Niedziela rozpoczyna współpracę z portalem MAMA I
SPORT. Raz w tygodniu
będę przygotowywać przepis na zdrowe, szybkie danie wegetariańskie. Obiad w pół godziny,
ciasteczka bez
cukru, odżywcze
soki warzywno -
owocowe: te i inne przepisy będziecie mogli znaleźć nie tylko na moim blogu, ale również na stronie: mamaisport.pl.Znajdziecie tam również pomysły na treningi w czasie i po ciąży, artykuły o zdrowym odżywianiu, sposoby na aktywne spędzanie czasu z dziećmi oraz wszelkie zagadnienia związane z aktywnym zdrowym stylem życia
młodych mam.Zapraszam również na fanpage : facebook.com/mamaisportZ racji tego, że sama jestem mamą i mam ograniczone możliwości logistyczno-czasowe, potrawy, które gotuję są przeważnie nieskomplikowane oraz składają się z produktów dostępnych na bazarach, na które dość często wybieram się w ramach spaceru z dzieckiem.W tym tygodniu proponuję
kolorowy makaron z niezwykle prostym, ale bardzo aromatycznym sosem z
cukinii.Składniki (2 osoby):2 garści
kolorowego makaronu2 małe
cukinie1/2 kostki
sera typu
feta półtłustego1/2
cebuliłyżeczka posiekanych listków ulubionych
ziół - u mnie listki
maggi oraz
oreganokilka listków
ziół do dekoracjiłyżeczka
sosu sojowegoświeżo mielony
czarny pieprz1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwyPrzygotowanie:1.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na
oliwie. Dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki
cukinię i smażymy aż
cukinia będzie miękka i zarumieniona. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane
zioła, rozdrobniony
czosnek i
sos sojowy. Mieszamy.2. Sos przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Można to zrobić na dwa sposoby: zmiksować na gładką masę lub zostawić małe kawałki warzyw do pogryzienia.3.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie sos ponownie przekładamy do patelni, dodajemy pokruszony
ser feta. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż
ser połączy się z sosem. Doprawiamy
pieprzem.4. Odcedzony
makaron przekładamy do sosu, lekko mieszamy. Całość dekorujemy świeżymi
ziołami.Uwagi:Jeśli nie lubicie lub nie jecie białego
makaronu, możecie użyć pełnoziarnistego,
razowego makaronu spaghetti. Jeśli nie macie świeżych
ziół, można użyć suszonych lub podsmażyć warzywa na
ziołowej oliwie.