ßßß Cookit - przepis na MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM SEROWYM I PAPRYCZKĄ JALAPENO

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM SEROWYM I PAPRYCZKĄ JALAPENO

nazwa

Wykonanie

Kremowy, delikatny sos, soczyste słodkie pomidorki, a do tego bardzo ostra zielona papryczka jalapeno - połączenie, jeśli nie idealne, to z pewnością jedno z lepszych :)
Sos powstał z potrzeby zużycia serka topionego, który od czasu do czasu kupuję, natomiast prawie nigdy nie zjadam. Kanapka z serkiem topionym i pomidorem kojarzy mi się raczej ze szkolnymi czasami, kiedy to na długiej przerwie zjadało się spłaszczoną między książkami bułkę, niż z dobrym obiadem. Poniższe danie, mam nadzieję, nieco odczarowało serek topiony, gdyż jak wiadomo nie jest to produkt ani specjalnie zdrowy, ani tym bardziej luksusowy. Jeśli jednak zachodzi potrzeba szybkiego nakarmienia niespodziewanych gości- sprawdzi się świetnie!
Składniki:
kostka serka topionego (śmietankowego lub z ulubionymi dodatkami)*
szklanka bulionu warzywnego
śmietana- wedle uznania - u mnie pół kubeczka
biały, grubo mielony pieprz
ew. sól lub sos sojowy do smaku
pomidorki koktajlowe, przekrojone na połówki
1 papryczka jalapeno pokrojona w cienkie talarki, bez pestek
makaron - u mnie spaghetti pełnoziarniste
*Oprócz lub nawet zamiast serka topionego można dodać ulubiony ser pleśniowy np. z niebieską lub srebrzystą pleśnią.
Przygotowanie:
1. Do małego garnka wlewamy bulion, wrzucamy rozdrobniony serek topiony, podgrzewamy mieszając (najlepiej metalową rózgą) aż serek się rozpuści. Jeśli zostaną grudki, a prawdopodobnie tak będzie, należy sos krótko zmiksować - stanie się gładki i kremowy.
2. Rozprowadzamy śmietanę w sosie i jeśli zachodzi taka potrzeba jeszcze raz miksujemy.
3. Do sosu wrzucamy pokrojoną papryczkę, mieszamy i chwilę podgrzewamy, doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą lub sosem sojowym.
4. Jeśli sos jest za rzadki można go nieco zagęścić np. mąką ziemniaczaną (2 łyżeczki mąki ziemniaczanej bardzo dokładnie mieszamy z niewielką ilością sosu, dodajemy jeszcze trochę sosu, a następnie wlewamy mieszankę do garnka. Cały czas mieszamy aby nie powstały "kluchy"). Sos lepiej jest zagęszczać przed dodaniem papryczki- można go wtedy jeszcze raz zmiksować.
5. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, wrzucamy do sosu. Mieszamy, dorzucamy pomidorki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerze.
UWAGA:
Jeśli nie zjecie sosu na raz, można go przechowywać w lodówce ok 2 dni, natomiast należy liczyć się z tym, że czym dłużej stoi, tym bardziej jest ostry, na drugi dzień może być już bardzo pikantny.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/03/makaron-penoziarnisty-z-sosem-serowym-i.html