Wykonanie

Kremowy, delikatny sos, soczyste słodkie
pomidorki, a do tego bardzo ostra zielona
papryczka jalapeno - połączenie, jeśli nie idealne, to z pewnością jedno z lepszych :)Sos powstał z potrzeby zużycia
serka topionego, który od czasu do czasu kupuję, natomiast prawie nigdy nie zjadam. Kanapka z
serkiem topionym i
pomidorem kojarzy mi się raczej ze szkolnymi czasami, kiedy to na długiej przerwie zjadało się spłaszczoną
między książkami
bułkę, niż z dobrym obiadem. Poniższe danie, mam nadzieję, nieco odczarowało
serek topiony, gdyż jak wiadomo nie jest to produkt ani specjalnie zdrowy, ani tym bardziej luksusowy. Jeśli jednak zachodzi potrzeba szybkiego nakarmienia niespodziewanych gości- sprawdzi się świetnie!Składniki:kostka
serka topionego (
śmietankowego lub z ulubionymi dodatkami)*szklanka
bulionu warzywnegośmietana- wedle uznania - u mnie pół kubeczkabiały, grubo mielony
pieprzew.
sól lub
sos sojowy do smaku
pomidorki koktajlowe, przekrojone na połówki1
papryczka jalapeno pokrojona w cienkie talarki, bez pestek
makaron - u mnie spaghetti pełnoziarniste*Oprócz lub nawet zamiast
serka topionego można dodać ulubiony
ser pleśniowy np. z niebieską lub srebrzystą pleśnią.Przygotowanie:1. Do małego garnka wlewamy
bulion, wrzucamy rozdrobniony
serek topiony, podgrzewamy mieszając (najlepiej metalową rózgą) aż
serek się rozpuści. Jeśli zostaną grudki, a prawdopodobnie tak będzie, należy sos krótko zmiksować - stanie się gładki i kremowy.2. Rozprowadzamy
śmietanę w sosie i jeśli zachodzi taka potrzeba jeszcze raz miksujemy.3. Do sosu wrzucamy pokrojoną papryczkę, mieszamy i chwilę podgrzewamy, doprawiamy
białym pieprzem i ewentualnie
solą lub
sosem sojowym.4. Jeśli
sos jest za rzadki można go nieco zagęścić np.
mąką ziemniaczaną (2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej bardzo dokładnie mieszamy z niewielką ilością sosu, dodajemy jeszcze trochę sosu, a następnie wlewamy mieszankę do garnka. Cały czas mieszamy aby nie powstały "kluchy"). Sos lepiej jest zagęszczać przed dodaniem papryczki- można go wtedy jeszcze raz zmiksować.5. Gotujemy
makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną
wodą, wrzucamy do sosu. Mieszamy, dorzucamy
pomidorki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerze.UWAGA:Jeśli nie zjecie sosu na raz, można go przechowywać w lodówce ok 2 dni, natomiast należy liczyć się z tym, że czym dłużej stoi, tym bardziej jest ostry, na drugi dzień może być już bardzo pikantny.