ßßß
Sałatka powstała z potrzeby wykorzystania dwóch dużych porów, które nieopatrznie wrzuciłam do koszyka na zakupy. Miała być zupa porowo-serowa albo tarta na cieście francuskim, ale zdecydowałam się na coś lżejszego (jeszcze czuję efekty świątecznego obżarstwa:)). Mięsożercy mogą dorzucić do sałatki kurczaka, chociaż poszczególne składniki mają dosyć wyrazisty smak, więc kombinowanie nie jest tu chyba wskazane. Kawałek chrupiącej bagiety czy jak kto woli- żytniego chleba i śniadanie/lunch/kolacja gotowe.Składniki:1 por (biała i lekko zielona część)garść miękkich daktyli1/3 opakowania sera typu feta2 łyżki soku z cytryny/limonki4 łyżki oleju cytrynowo-bazyliowegosól, świeżo mielony kolorowy pieprz1 łyżeczka mioduPrzygotowanie:1. Pora pokroić w krążki, daktyle w paski, ser w kostkę.2. Z soku z cytryny/limonki, oleju, soli, pieprzu i miodu przygotować sos (połączyć dokładnie wszystkie składniki).3. Pora o daktyle wymieszać, polać sosem, odczekać ok. 10 min. żeby składniki się przegryzły. Na wierzch wyłożyć kostki sera, posypać pieprzem.Sałatkę dobrze jest zjeść od razu, po kilku godzinach jest już zbyt "porowa" w smaku.Uwagi do składników:Daktyle muszą być miękkie- te zaschnięte trudno się gryzie i sałatka jest mniej przyjemna w konsumpcji :) Jeśli kupiliście daktyle, które są suche i wyglądają jakby się kruszyły można je na kilka minut zalać ciepłą wodą, a następnie dokładnie osuszyć i pokroić w kostkę/paski.Użyłam sera tłustego- wydaje mi się, że tak samo jak jogurt czy twaróg- produkty pełnotłuste mają bardziej kremowy smak i konsystencję. Jak ktoś dba o linię- wiadomo- można użyć półtłustego. Light nie polecam.Olej cytrynowo-bazyliowy- mam, bo akurat dostałam. Normalnie zrobiłabym go tak: posiekane drobno listki bazylii i startą skórkę z cytryny zalewam olejem i odstawiam aby się przegryzło.