ßßß Cookit - przepis na FOOD BLOGGER FEST- V KONFERENCJA BLOGERÓW KULINARNYCH

FOOD BLOGGER FEST- V KONFERENCJA BLOGERÓW KULINARNYCH

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj- w sobotę, 10.01.2014, w siedzibie Agory S.A. w Warszawie odbyła się piąta ogólnopolska konferencja blogerów kulinarnych. Inspirujące spotkania z topowymi blogerami, znanymi szefami kuchni, fotografami, specjalistami od czekolady, chleba, serów, pasjonatami gotowania i fotografii kulinarnej to tylko niektóre z pozycji programowych.
Konferencja została zorganizowana przez serwis internetowy Ugotuj.to, a poprowadziła ją Małgorzata Minta- autorka bloga mintaeats.com. Partnerami wydarzenia były m.in. marki E.Wedel, Bakalland oraz Kruszwica- producent olejów i oliw.
Każdy z zaproszonych otrzymał atrakcyjne, jadalne upominki, z czego czekoladowa butelka szampana, dekorowana zgodnie z indywidualnymi życzeniami każdego z nas, najbardziej przypadła mi do gustu. Do tego zestaw smakowych olejów, bakalii i słodyczy.
Za równo wykłady jak i warsztaty, na które należało się oddzielnie zapisać, były darmowe. Obowiązywała jedynie rejestracja internetowa. Wiele osób przyjechało nocnymi pociągami lub busami z odległych zakątków Polski. Myślę, że nawet Ci, którzy marzli na dworcu czy mokli na przystanku autobusowym żeby dojechać na FBF, nie zawiedli się.
Konferencja okazała się wydarzeniem zorganizowanym na wysokim poziomie- w nowoczesnej przestrzeni, przy dobrym jedzeniu (wszelkiego rodzaju słodycze, dania lunchowo-obiadowe, sałaty, przekąski, napoje) można było wymienić się doświadczeniami z internetowymi znajomymi, poznać nowych ludzi czy zamienić kilka słów ze swoimi ulubionymi blogerami. Ja miałam przyjemność spotkania z autorką bloga Madame Edith, który jest jednym z tych, na które zaglądam regularnie.
Dodatkową atrakcją były stoiska z książkami kulinarnymi (Księgarnia Cookoff by Bookoff, Wydawnictwo Pascal), stanowisko Pana Janusza Profusa- maestro czekolady (E.Wedel), który ozdabiał nasze czekoladowe szampany czy, dla fanów nowych technologii, stoisko Smasunga, na którym można było wypróbować nowe modele telefonów i możliwości jakie dają wbudowane w nie aparaty fotograficzne.
Poszczególne wykłady prowadzone były na różnym poziomie, niektórzy z prelegentów byli nieco zestresowani :). Natomiast spotkanie z Marią Przybyszewską- Polką, która dzięki niezwykłemu zbiegowi okoliczności odbyła ponad trzymiesięczny staż w Nomie- najlepszej restauracji na świecie, uważam za najlepsze spośród spotkań konferencyjnych. Rezygnacja z formy wykładowej i nieszczęsnych prezentacji multimedialnych na rzecz ciekawej rozmowy i dowcipnych anegdot bardziej odpowiadała charakterowi wydarzenia niż sztywny pokaz slajdów.
Podsumowując: świetnie zorganizowane, tłumne, ale nie męczące wydarzenie dla wszystkich, którzy kochają gotować, jeść i fotografować. Chcę jeszcze! :)
Poniżej zamieszczam kilka zdjęć robionych ziemniakiem :P. Ich jakość jest średnia. Wynika to z pośpiechu jaki towarzyszył mi przy fotografowaniu- między poszczególnymi panelami i rozmowami ze znajomymi i nieznajomymi. Mam nadzieję, że mi wybaczycie! :)
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/01/food-blogger-fest-v-konferencja.html