ßßß
Wegańska, zdrowsza wersja murzynka. Dzięki dodatkowi sporej ilości gotowanych lub pieczonych buraków ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Jeśli chcemy aby smak buraka był niewyczuwalny, należy zetrzeć go na małych oczkach albo nawet zmiksować w blenderze. Dodatek buraka startego na grubych oczkach sprawi, że będzie go czuć w cieście.Składniki:3 szkl. mąki3/4 szkl. kakao1 szkl. brązowego cukru2 łyżeczki sody1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 szkl. puree z buraka/buraka startego na grubych lub cienkich oczkach1 szkl. mleka sojowego o smaku czekoladowym2 łyżki mielonego siemienia lnianegocukier waniliowy1. Siemię lniane zalej kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstaw aby spęczniało.2. Wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek, sól, cukier waniliowy.3. Zmiksuj mleko sojowe, siemię lniane, cukier, puree z buraka.4. Do masy buraczanej dodawaj powoli suche składniki, nie przerywaj miksowania. Miksuj aż składniki się połączą.5. Formę wysmaruj olejem, wylej ciasto, piecz ok. 1 h w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).Uwagi do składników:Jeśli nie chcecie robić ciasta wegańskiego lub nie macie akurat w domu mleka sojowego ani siemienia lnianego, możecie zastosować zwykłe mleko krowie oraz jajka. 2 łyżki mielonego siemienia lnianego= 1 jajko. Zamiast cukru brązowego można użyć białego, ale należy go dodać nieco mniej.