Wykonanie

Wegańska, zdrowsza wersja murzynka. Dzięki dodatkowi sporej ilości gotowanych lub pieczonych
buraków ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Jeśli chcemy aby smak
buraka był niewyczuwalny, należy zetrzeć go na małych oczkach albo nawet zmiksować w blenderze. Dodatek
buraka startego na grubych oczkach sprawi, że będzie go czuć w cieście.Składniki:3 szkl.
mąki3/4 szkl.
kakao1 szkl.
brązowego cukru2 łyżeczki
sody1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 szkl. puree z buraka/buraka startego na grubych lub cienkich oczkach1 szkl.
mleka sojowego o smaku
czekoladowym2 łyżki mielonego
siemienia lnianegocukier waniliowy1.
Siemię lniane zalej kilkoma łyżkami ciepłej
wody, odstaw aby spęczniało.2. Wymieszaj
mąkę,
kakao,
sodę, proszek,
sól,
cukier waniliowy.3. Zmiksuj
mleko sojowe,
siemię lniane,
cukier, puree z
buraka.4. Do masy buraczanej dodawaj powoli suche składniki, nie przerywaj miksowania. Miksuj aż składniki się połączą.5. Formę wysmaruj
olejem, wylej ciasto, piecz ok. 1 h w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).Uwagi do składników:Jeśli nie chcecie robić ciasta wegańskiego lub nie macie akurat w domu
mleka sojowego ani
siemienia lnianego, możecie zastosować zwykłe
mleko krowie oraz
jajka. 2 łyżki mielonego siemienia lnianego= 1
jajko. Zamiast
cukru brązowego można użyć białego, ale należy go dodać nieco mniej.