Wykonanie

Tort
bezowy dopadł mnie przypadkiem-w zeszły piątek dostałam na niego zamówienie. Sobotni poranek upłynął więc pod znakiem formowania blatów
bezowych i wyskubywania soczystych ziarenek
granatu. Na co dzień raczej nie robię takich przysmaków gdyż ich przygotowanie zajmuje zbyt wiele czasu, ale tort wyszedł tak ładnie, że chyba przy najbliższej okazji zrobię go jeszcze raz, tak po prostu. Albo na swoje urodziny.Zdecydowałam się na
owoce egzotyczne gdyż w zimie jest ich największy wybór. Poza tym, o tej
porze roku są tańsze i bardziej soczyste niż np. plastikowe
truskawki i
jagody pakowane w
male pudełeczka. Miałam też ustalony budżet, w którym musiałam się zmieścić. Oto efekt sobotniego pieczenia, ucierania, siekania i ozdabiania: kolorowy, egzotyczny, słodki- idealny tort
bezowy.Składniki:BLATY
BEZOWE6
białek300 g
cukru pudru lub drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejszczypta
soli350 g
serka mascarpone400 g
śmietanki 36% (2 małe opakowania)2 łyżki
cukru pudrusok z cytryny do smakuDEKORACJA:wybrane
owoce egzotyczne*u mnie:
pitaja,
papaja,
granat,
kiwi* w sezonie najlepiej jest użyć
polskich owoców:
truskawek,
malin,
jagód,
brzoskwiń etc.Przygotowanie:BLATY
BEZOWE1.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa, nie przerywając ubijania dodawać po łyżeczce
cukier. Pod koniec ubijania wlać
sok z cytryny i wsypać
mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze chwilę. Masa
białkowa powinna być lekko błyszcząca i bardzo gęsta.3. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na każdym arkuszu narysować okrąg np, odrysowując spód tortownicy lub talerz.4. Za pomocą szprycy, okrężnymi ruchami nakładać masę
bezową tak by powstały dwa równe
okręgi. Masę można nakładać też łyżką- wtedy
bezy będą "artystycznie" zmierzwione.5.
Bezy włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Z racji tego, że blachy będą na dwóch różnych poziomach w piekarniku, dobrze jest kilka
razy zmieniać ich ustawienie aby równomiernie się upiekły.
Bezy piec 5 min, zmienić ustawienie i znowu piec 5 min. Czynność powtórzyć jeszcze raz, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze ok. 40 minut.6.
Bezy studzić w piekarniku.1.
Śmietankę ubić z dodatkiem
cukru pudru, dodać
serek mascaropne, zmiksować na gładki krem, dodać
sok z cytryny do smaku- u mnie ok. 2 łyżki.TORT1. Blaty
bezowe delikatnie odkleić od papieru. Jeden z nich posmarować kremem, posypać pokrojonymi drobno
owocami (lepiej wybrać te mniej rozpadające się, u mnie
papaja i
granat). Przykryć drugim blatem.2. Cały tort posmarować kremem, warstwę wygładzić szpatułką lub nożem, ewentualnie dłonią w foliowej rękawiczce.3. Tort ozdobić pokrojonymi
owocami.Uwaga!
Pitaja-
owoc z różową skórką- skórki się nie je, ale zostawiłam ją dla efektu kolorystycznego. Skórka łatwo odchodzi od miąższu.4. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się "przegryzły", a krem stężał. Przed podaniem można udekorować całość listkami
mięty lub
stewii.