ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA

SZARLOTKA

nazwa

Wykonanie

Szarlotka wygląda niczym typowe american pie z kreskówek, w których ktoś kradnie gorące ciasto z parapetu, a następnie pożera je w całości zanim wściekła gospodyni złapie za wałek. W przypadku tego ciasta dobra wiadomość jest taka, że nie da się go zjeść w całości- ciężkie i sycące wystarcza na osiem naprawdę solidnych porcji. Klasycznie podane, na ciepło z lodami waniliowymi zamienia się w deser zupełnie obłędny.
Składniki:
SPÓD
1/2 kg mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1/2 łyżeczki soli
60 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
100 ml wody
3 łyżki soku z cytryny/limonki
białko jajka do posmarowania ciasta
NADZIENIE:
8 dużych jabłek (u mnie antonówki, ale mogą być inne nadające się na szarlotkę)
30 g mąki
60 g cukru
duży cukier waniliowy, albo i dwa jak ktoś lubi aromat wanilii
opcjonalnie cynamon do smaku np. 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
1. Mąkę, cukier, sól, masło/margarynę siekamy razem przy pomocy szerokiego noża. Gdy całość będzie miała konsystencję żwirku, usypujemy kopczyk, robimy w nim zagłębienie do którego wlewamy żółtko, śmietanę, sok z cytryny, wodę (można dodawać po trochu, żeby się nie rozlała na boki) i szybko zagniatamy ciasto.
3. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
4. Obieramy jabłka, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.
5. Połówki jabłek kroimy w plasterki/paski, przekładamy do dużego naczynia.
6. Do jabłek dosypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko razem delikatnie mieszamy.
7. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy kulkę na dwie części. Większą część rozwałkowujemy i wkładamy do formy tak by brzegi ciasta wystawały poza krawędź formy.
8. Na ciasto wykładamy jabłka.*
* Jabłka układamy "z górką", bo podczas pieczenia trochę opadną.
9. Zawijamy wystające brzegi ciasta, tak by przykryły nieco jabłka.
10. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski, które układamy "w kratkę" na jabłkach.
11. Paski ciasta smarujemy białkiem i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni, bez termoobiegu) i pieczemy ok. 60-70 minut, aż będzie złociste.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/szarlotka.html