Wykonanie

Szarlotka wygląda niczym typowe american pie z kreskówek, w których ktoś kradnie gorące ciasto z parapetu, a następnie pożera je w całości zanim wściekła gospodyni złapie za wałek. W przypadku tego ciasta dobra wiadomość jest taka, że nie da się go zjeść w całości- ciężkie i sycące wystarcza na osiem naprawdę solidnych porcji. Klasycznie podane, na ciepło z
lodami waniliowymi zamienia się w deser zupełnie obłędny.Składniki:SPÓD1/2 kg
mąki pszennej250 g masła/margaryny1/2 łyżeczki
soli60 g
cukru pudru1
żółtko1 łyżka
śmietany100 ml
wody3 łyżki soku z cytryny/limonki
białko jajka do posmarowania ciastaNADZIENIE:8 dużych
jabłek (u mnie antonówki, ale mogą być inne nadające się na szarlotkę)30 g
mąki60 g
cukruduży
cukier waniliowy, albo i dwa jak ktoś lubi aromat
waniliiopcjonalnie
cynamon do smaku np. 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:1.
Mąkę,
cukier,
sól, masło/margarynę siekamy razem przy pomocy szerokiego noża. Gdy całość będzie miała konsystencję żwirku, usypujemy kopczyk, robimy w nim zagłębienie do którego wlewamy
żółtko,
śmietanę,
sok z cytryny,
wodę (można dodawać po trochu, żeby się nie rozlała na boki) i szybko zagniatamy ciasto.3. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.4. Obieramy
jabłka, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.5. Połówki
jabłek kroimy w plasterki/paski, przekładamy do dużego naczynia.6. Do
jabłek dosypujemy
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
cynamon i wszystko razem delikatnie mieszamy.7. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy kulkę na dwie części. Większą część rozwałkowujemy i wkładamy do formy tak by brzegi ciasta wystawały poza krawędź formy.8. Na ciasto wykładamy
jabłka.**
Jabłka układamy "z górką", bo podczas pieczenia trochę opadną.9. Zawijamy wystające brzegi ciasta, tak by przykryły nieco
jabłka.10. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski, które układamy "w kratkę" na jabłkach.11. Paski ciasta smarujemy
białkiem i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni, bez termoobiegu) i pieczemy ok. 60-70 minut, aż będzie złociste.