Wykonanie
Stałam się fanką
dyniowych smakołyków.Szkoda,że dopiero teraz odkryłam ile pyszności można z niej przygotować.Nadaje się do wytrawnych dań,deserów i wypieków dostarczając sporej
dawki witamin,beta-karotenu.Działa moczopędnie,odkwasza organizm,wspomaga układ odpornościowy,jest niskokaloryczna.Zaopatrzyłam się w zapas dyni,przerobiłam na puree i mam nadzieję,że wykorzystam je do przygotowania smacznych i zdrowych posiłków w sezonie jesienno-zimowym.Dziś zapraszam na moją drugą
dyniową zupę,tym razem w wersji pikantnej.Łagodniejsza wersja znajduje się tu (klik).

inspiracja-"
Tina",przepis z moimi zmianami85 dkg miąższu dyni - kroję w kostkę1 spora
marchew - kroję w półplastry1
cebula - kroję w kostkę2 ząbki
czosnku - siekam
oliwa do podsmażenia1-2
papryczki chili - użyłam 1 bardzo ostrej pokrojonej w półplasterki800 ml
bulionu drobiowegoodrobina
pora do dekoracji
śmietana do zabieleniagrzanki
pieprzNa rozgrzanej
oliwie podsmażam
cebulę i
czosnek,aż będą szkliste,dodaję
dynię,
chili i
marchew,króciutko podsmażam zalewam
bulionem i gotuję 20 min.pod przykryciem.Następnie zupęblenduję,zabielam
śmietaną(ilość wg.uznania),doprawiam
pieprzem.Na talerzu dekoruję krążkami
pora i posypuję grzankami.Smacznego!!!