Wykonanie
Jednogarnkowe danie,którego smak wyjątkowo pozytywnie mnie zaskoczył.Przygotowywałam je z pewną obawą,czy zostanie zaakceptowane przez rodzinkę,bo choć pomysł mi się spodobał,to nie musiało się to równać z dobrym smakiem.Lekkie danie na kolację:)

ok.50 dkg
młodych cukinii - jeśli są duże,to proponuję je przekroić wzdłuż,ja zużyłam 5 szt przekrojonych na pół8-10 plastrów
szynki -przecinam na pasy,do owinięcia
cukiniiok.15 dkg
sera cheddar4 dkg
mąki600 ml
mleka5,5 dkg
masłasól i
pieprz do smaku4 dkg
bułki tartejsporo świeżego
szczypiorku - siekam drobno1 łyżeczka
musztardy Dijon
Cukinię myję,odcinam końce i gotuję ok.4-5 min.w osolonej wodzie,odcedzam.W międzyczasie roztapiam
masło w garnku na wolnym ogniu,dosypuję
mąkę i cały czas mieszam,aż leciutko się podsmaży(nie zbrązowi),wolno dolewam
mleko mieszając masę i gotuję,aż zacznie gęstnieć.Po zdjęciu z ognia dodaję
musztardę.Dosypuję 3/4 startego na grubej tarce
sera,doprawiam
solą i
pieprzem,dosypuję
szczypiorek.
Cukinie owijam
szynką,układam w naczyniu żaroodpornym,polewam sosem i posypuję resztą
sera wymieszanego z
bułką tartą.Piekę w 190 st.do momentu przypieczenia wierzchu.Smacznego!!!