Wykonanie
Przepis pochodzi z książki"Easy one-pot",z której niejednokrotnie przygotowywałam dania.Książka zawiera przepisy na szybkie,jednogarnkowe potrawy znane na Bliskim Wschodzie.Zdecydowałam się na tą zupę nie bez powodu-po pierwsze przepis bierze udział w akcji "Oczytani kulinarnie 2013",gdzie wymogiem jest przygotowanie potrawy z dowolnie wybranej książki,ze strony 18,a po drugie-bardzo lubię
soczewicę i byłam ciekawa jak smakuje w połączeniu ze
świeżym szpinakiem:)

3 łyżki
oliwy2
cebule4 ząbki
czosnkupo 1 łyżeczce mielonych ziaren
kolendry i
kminu15 dkg
zielonej soczewicy1,2 l
bulionu warzywnego20 dkg
szpinaku-ja dałam połowę tej porcjiświeżo wyciśnięty
sok z cytrynysól i
pieprz do smaku
jogurt grecki do podania na talerzu
orzeszki piniowe do posypania na talerzu-ja pominęłam
Cebule kroję w plastry i podsmażam pod przykryciem na wolnym ogniu,do zeszklenia.Połowę zdejmuję z patelni,odkładam na bok,a resztę dosmażam,aż
zrobi się brązowa-posłuszy do posypania po wierzchu na talerzu.Gdy jest gotowa,zdejmuję ją z patelni.A na pozostały tłuszcz wrzucam
kolendrę,
kmin,pokrojony w plasterki
czosnek oraz
soczewicę,mieszam dokładnie,żeby składniki pokryły się tłuszczem,po ok.2 min.wlewam
bulion i gotuję na wolnym ogniu,aż
soczewica będzie miękka ok.20-30 min.Następnie wrzucam opłukany
szpinak i całość podgotowuję,aż
szpinak zmięknie i będzie wyglądał na zwiędnięty:)Odlewam połowę zupy i blenduję,przelewam z powrotem do pozostałej nie blendowanej,doprawiam
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Serwuję w miseczce z kleksem
jogurtu greckiego i posypaną zbrązowioną
cebulką.Smacznego!!!