ßßß
Krem z buraka z orzeszkami piniowymi/ 4 duże porcje/2 średnie buraki2 łodygi selera naciowego1 mała cebula1 ząbek czosnku2 marchewki1 mały por2 ziemniakisok z 1 cytryny1 łyżka masła1 litr bulionu warzywnego1/4 papryczki chilipieprz czarnysólkilka orzeszków piniowychCebulkę, por i czosnek drobno pokroić. Poddusić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, chili, seler i marchewkę. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w cienkie paski buraki. Gotować aż buraki będą miękkie. Dodać sok z cytryny, pieprz i odrobinę soli. Przed zmiksowaniem można wyjąć chili (po zmiksowaniu papryczki pozostaje nieprzyjemna skórka). Kiedy warzywa z bulionem ostygną - zmiksować na gładki krem. Podawać z orzeszkami piniowymi.Smacznego!