ßßß
Cookit - przepis na Kasza jaglana w sosie pomidorowym ze szparagami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kasza jaglana w sosie pomidorowym ze szparagami
Składniki
Kasza jaglana
Pomidor
Czosnek
Czosnek askaloński
Sól morska
Pieprz czarny
Bazylia
Oliwa z oliwek
Szparagi
Żółty ser
Słonecznik nasiona
Wykonanie
Kasza jaglana
jest pyszna, taka delikatna, ja wyczuwam w niej
maślany
posmak. Z warzywnymi dodatkami, jakie są teraz najlepsze. Pestki możemy dowolnie zmieniać na
orzechy
itd. Ja dodaję jeszcze odrobinę delikatnego,
śmietankowego sera
żółtego.
/3 porcje/1 szklanka
kaszy jaglanej
300g
pomidorów
z puszki1 ząbek
czosnku
1
szalotka
sól morska
pieprz czarny
suszona
bazylia
oliwa z oliwek
10
szparagów
niewielki kawałek
sera żółtego
(np. tylżycki)
pestki słonecznika
Kaszę jaglaną
dokładnie przepłukać na sitku. Wlać do garnka
wodę
w proporcji do
kaszy
2:1 (np. dwie szklanki
wody
na szklankę
kaszy
). Kiedy się zagotuje, dodać do niej
kaszę
. Gotować około 15 minut, co pewien czas mieszając. Ugotowaną
kaszę
trzymamy pod przykrywką do czasu przygotowania pozostałych składników.W
między
czasie obrać i posiekać
cebulkę
oraz
czosnek
. Podsmażyć na
oliwie
. Dodać
pomidory
. Gotować na wolnym ogniu aż do wyparowania części
wody
(5 - 10 minut). Doprawić
solą
,
pieprzem
i
bazylią
.
Szparagi
dokładnie umyć. Odłamać twarde końce. Włożyć do zagotowanej
wody
i gotować 4 minuty.
Ser
starkować. Ugotowane
szparagi
pokroić na niewielkie kawałki.Do
kaszy
dodać
sos pomidorowy
, pokrojone
szparagi
oraz pestki. Podawać posypane
żółtym serem
oraz można udekorować główkami
szparagów
.Smacznego!
Źródło:
http://enunplato.blogspot.com/2014/06/kasza-jaglana-w-sosie-pomidorowym.html
Przepisy powiązane
BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY
BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY
BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY
BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY
BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY
Składniki powiązane (0)