Ta tarta przypomina o nadchodzącym lecie. Świeże pomidorymalinowe, młodebakłażany oraz zielona pietruszka. Wszystko razem smakuje wyśmienicie. Dodatek ziół prowansalskich do kruchego ciasta wspaniale wzbogaca jego smak. Tarta zawiera sporo warzyw, więc jest pożywna - można się nią najeść :D/forma na tartę około 28 cm/ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej150g masła1 jajko1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskichfarsz:2 niewielkie bakłażany3 pomidorymalinowe1/2 cebuli2 ząbki czosnku1/2 mozzarelli (kuli)70g żółtego seragarść pietruszkiZ podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.Bakłażany umyć i pokroić na cienkie plasterki. Posypać solą, aby puściły sok. Odstawić.Ciastem wyłożyć formę. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 - 20 minut.Pomidory pokroić na plasterki. Czosnek i cebulkę posiekać. Mozzarellę i żółty ser zetrzeć na tarce. Bakłażany odsączyć z wody i lekko przepłukać, aby zmyć sól, położyć na ścierce lub ręczniku papierowym. (Jeżeli chcemy mieć pewność, że w tarcie bakłażany nie będą twarde, polecam zgrillować z obu stron na patelni grillowej!)Na podpieczony spód położyć cały żółty ser, następnie połowę plastrów bakłażanów i połowę plastrów pomidorów. Posypać cebulką i czosnkiem. Dalej położyć resztę bakłażanów i pomidorów. Na koniec wierzch dodać mozzarellę. Piec w tej samej temperaturze przez około 20 minut.Smakuje świetnie na gorąco i zimno. Przed podaniem posypać pietruszką.Smacznego!