ßßß
Ta tarta przypomina o nadchodzącym lecie. Świeże pomidory malinowe, młode bakłażany oraz zielona pietruszka. Wszystko razem smakuje wyśmienicie. Dodatek ziół prowansalskich do kruchego ciasta wspaniale wzbogaca jego smak. Tarta zawiera sporo warzyw, więc jest pożywna - można się nią najeść :D
/forma na tartę około 28 cm/ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej150g masła1 jajko1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskichfarsz:2 niewielkie bakłażany3 pomidory malinowe1/2 cebuli2 ząbki czosnku1/2 mozzarelli (kuli)70g żółtego seragarść pietruszkiZ podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.Bakłażany umyć i pokroić na cienkie plasterki. Posypać solą, aby puściły sok. Odstawić.Ciastem wyłożyć formę. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 - 20 minut.Pomidory pokroić na plasterki. Czosnek i cebulkę posiekać. Mozzarellę i żółty ser zetrzeć na tarce. Bakłażany odsączyć z wody i lekko przepłukać, aby zmyć sól, położyć na ścierce lub ręczniku papierowym. (Jeżeli chcemy mieć pewność, że w tarcie bakłażany nie będą twarde, polecam zgrillować z obu stron na patelni grillowej!)Na podpieczony spód położyć cały żółty ser, następnie połowę plastrów bakłażanów i połowę plastrów pomidorów. Posypać cebulką i czosnkiem. Dalej położyć resztę bakłażanów i pomidorów. Na koniec wierzch dodać mozzarellę. Piec w tej samej temperaturze przez około 20 minut.Smakuje świetnie na gorąco i zimno. Przed podaniem posypać pietruszką.Smacznego!