ßßß
Pyszna tarta na cieście francuskim z porem oraz pomidorkami!275g ciasta francuskiego1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę2 średnie pory pokrojone w plasterki7 pomidorków koktajlowych5 łyżek passaty pomidorowej180g jogurtu naturalnego1 kula mozzarelli1 łyżka majonezuczosnek w proszkubazyliasólpieprzCiastem francuskim wyłożyć formę na tartę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.W między czasie przygotować farsz. Na oliwie zeszklić cebulkę. Dodać pory i dusić pod przykryciem około 7 minut. Pomidorki przekroić na połówki. W osobnej misce wymieszać jogurt naturalny, majonez, porwaną mozzarellę oraz przyprawy (czosnek, sól, pieprz, bazylia).Podpieczony spód polać passatą,, położyć cebulkę z porami, zalać masą jogurtową oraz poukładać połówki pomidorków. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 15 minut. Po tym czasie zostawić tartę w wyłączonym piekarniku na 5 minut.Najlepiej smakuje gorąca :)Smacznego!