Wykonanie
Lepszych jagodzianek nie znajdziecie! Te są fenomenalne- pyszne, mięciutkie i nadziane po same brzegi
jagodami- u mnie leśnymi. A jak cudownie pachną- o mamuniu ;)Biegnijcie na bazar po
jagody i przygotujcie je dla swoich najbliższych, będą zachwyceni.Polecam bardzo.Przepis pochodzi z Kulinarne Szaleństwa
MargarytkiJagodzianki podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja Rajski Ogród

Składniki:o,5 kg
mąki pszennej typ 650opakowanie
drożdży instant2
żółtka + 1 całe
jajko150 ml ciepłego
mleka2 łyżki
jogurtu naturalnego30 g miękkiego
masła2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
soliNadzienie:3 łyżki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej0,5 kg leśnych
jagód
Wykonanie:
Jagody wymyć, osuszyć i wymieszać z
mąką ziemniaczaną oraz z
cukrem, odstawić.
Mąkę przesiać dodać
drożdże,
jogurt naturalny,
oliwę z oliwek,
masło, ciepłe
mleko,
sól, całe
jajko i 2
żółtka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jest ono dość luźne- można delikatnie podsypać ale nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę
jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je
białkiem.
Bułki piec przez około 16 minut.Smacznego ;)
