ßßß
Składniki:o,5 kg mąki pszennej typ 650opakowanie drożdży instant2 żółtka + 1 całe jajko150 ml ciepłego mleka2 łyżki jogurtu naturalnego30 g miękkiego masła2 łyżki oliwy z oliwekszczypta soliNadzienie:3 łyżki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej0,5 kg leśnych jagód
Wykonanie: Jagody wymyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem, odstawić. Mąkę przesiać dodać drożdże, jogurt naturalny, oliwę z oliwek, masło, ciepłe mleko, sól, całe jajko i 2 żółtka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jest ono dość luźne- można delikatnie podsypać ale nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić na równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut.Smacznego ;)