Wykonanie
Przyznam szczerze, że dzisiaj był mój pierwszy raz z
kaszą gryczaną, jednak od razu przypadł mi on do gustu. Nie wiem czy to moje wyobrażenie czy tak rzeczywiście jest ale według
kasza gryczana palona ma delikatny smak i aromat
orzechów;) Do
kaszy postanowiłam dodać kilka warzyw oraz kawałki
mięsa, a całość otulić delikatnym sosem. Oto co powstało z moich kuchennych wariacji ;)P.S Jeżeli zastanawiacie się gdzie kupić sprawdzoną, zdrową
kaszę serdecznie zapraszam do sklepu Kłos- Pol ;)Polecam bardzo;)
Składniki:
papryka żółtkapapryka czerwonapapryka zielona4 duże
cebule3 łyżki
oliwy z oliwek400 g
pieczarek800 g
mięsa drobiowegopuszka
pomidorów w sosie własnym (400 g)2 litry
wody2
liście laurowe3
ziela angielskiesól do smaku
pieprz do smaku
Kasza:250 g
kaszy gryczanej prażonej (Kłos- Pol)4
cebulesól do smaku
pieprz do smakuWykonanie:
Papryki i
cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
Pomidory odsączyć z sosu (sos zostawić na później). Jarzyny przełożyć na patelnie, skropić 3 łyżkami
oliwy z oliwek i podsmażyć. W
między czasie oczyścić i pokroić w kostkę
mięso, obtoczyć je w odrobinie
maki i podsmażyć na patelce po jarzynach. W dużym garnku zagotować
wodę, gdy zacznie się gotować przełożyć do niej jarzyny oraz
mięso, dodać
liście laurowe,
ziele angielskie i gotować do miękkości
mięsa. Pod koniec gotowania dodać pozostawiony
sos pomidorowy, przyprawić
solą i
pieprzem do smaku, wymieszać i gotować do czasu, aż potrawka zgęstnieje.
Kaszę gryczaną wypłukać i przełożyć do garnka, posolić i ugotować. Zasada jest taka, iż na jedną szklankę
kaszy przypada szklanka
wody. Ugotowaną
kaszę, odstawiamy do "odpoczęcia", jeżeli jest jeszcze w niej
woda- nie odcedzamy. 4
cebule kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce
masła, następnie dodajemy
kaszę, doprawiamy
solą i
pieprzem, podsmażamy.Podsmażoną
kaszę podajemy z ciepłą potrawką
mięsną.Smacznego ;)