ßßß Cookit - przepis na Potrawka drobiowo- warzywna ze smażoną na cebulce paloną kaszą gryczaną

Potrawka drobiowo- warzywna ze smażoną na cebulce paloną kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Przyznam szczerze, że dzisiaj był mój pierwszy raz z kaszą gryczaną, jednak od razu przypadł mi on do gustu. Nie wiem czy to moje wyobrażenie czy tak rzeczywiście jest ale według kasza gryczana palona ma delikatny smak i aromat orzechów;) Do kaszy postanowiłam dodać kilka warzyw oraz kawałki mięsa, a całość otulić delikatnym sosem. Oto co powstało z moich kuchennych wariacji ;)
P.S Jeżeli zastanawiacie się gdzie kupić sprawdzoną, zdrową kaszę serdecznie zapraszam do sklepu Kłos- Pol ;)
Polecam bardzo;)
Składniki:
papryka żółtka
papryka czerwona
papryka zielona
4 duże cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
400 g pieczarek
800 g mięsa drobiowego
puszka pomidorów w sosie własnym (400 g)
2 litry wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól do smaku
pieprz do smaku
Kasza:
250 g kaszy gryczanej prażonej (Kłos- Pol)
4 cebule
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie: Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidory odsączyć z sosu (sos zostawić na później). Jarzyny przełożyć na patelnie, skropić 3 łyżkami oliwy z oliwek i podsmażyć. W między czasie oczyścić i pokroić w kostkę mięso, obtoczyć je w odrobinie maki i podsmażyć na patelce po jarzynach. W dużym garnku zagotować wodę, gdy zacznie się gotować przełożyć do niej jarzyny oraz mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pozostawiony sos pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i gotować do czasu, aż potrawka zgęstnieje. Kaszę gryczaną wypłukać i przełożyć do garnka, posolić i ugotować. Zasada jest taka, iż na jedną szklankę kaszy przypada szklanka wody. Ugotowaną kaszę, odstawiamy do "odpoczęcia", jeżeli jest jeszcze w niej woda- nie odcedzamy. 4 cebule kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy.
Podsmażoną kaszę podajemy z ciepłą potrawką mięsną.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/04/potrawka-drobiowo-warzywna-ze-smazona.html