ßßß
Składniki:papryka żółtkapapryka czerwonapapryka zielona4 duże cebule3 łyżki oliwy z oliwek400 g pieczarek800 g mięsa drobiowegopuszka pomidorów w sosie własnym (400 g)2 litry wody2 liście laurowe3 ziela angielskiesól do smakupieprz do smakuKasza:250 g kaszy gryczanej prażonej (Kłos- Pol)4 cebulesól do smakupieprz do smakuWykonanie: Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidory odsączyć z sosu (sos zostawić na później). Jarzyny przełożyć na patelnie, skropić 3 łyżkami oliwy z oliwek i podsmażyć. W między czasie oczyścić i pokroić w kostkę mięso, obtoczyć je w odrobinie maki i podsmażyć na patelce po jarzynach. W dużym garnku zagotować wodę, gdy zacznie się gotować przełożyć do niej jarzyny oraz mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pozostawiony sos pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i gotować do czasu, aż potrawka zgęstnieje. Kaszę gryczaną wypłukać i przełożyć do garnka, posolić i ugotować. Zasada jest taka, iż na jedną szklankę kaszy przypada szklanka wody. Ugotowaną kaszę, odstawiamy do "odpoczęcia", jeżeli jest jeszcze w niej woda- nie odcedzamy. 4 cebule kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy.Podsmażoną kaszę podajemy z ciepłą potrawką mięsną.Smacznego ;)