Wykonanie
"Był sobie pączek, co nie miał rączek i okrąglutki był jak miesiączek. Miał lukrowaną, złocistą skórkę a w środku dziurkę na
konfiturkę. ""Góra pączków, za tą górą tłuste oponki z
konfiturą, za plackami misa chrustu bo to dzisiaj są
zapusty."Tymi oto wierszykami rozpoczynam Tłusto Czwartkowy wpis, ale dzisiaj już nie będzie przepisów na słodkości, podawałam Wam je ostatnimi czasy, mam nadzieję, że przypadły Wam do gustu i skorzystacie z nich.Dzisiaj mam dla Was coś równie smacznego ale mniej kalorycznego- chyba ;) . Idealna propozycja na smaczne i sycące danie. Delikatne
mięso indyka z delikatną warzywną potrawką to coś co przypadnie do gustu nie jednemu ;)P.s Pamiętajcie o zjedzeniu chociaż jednego pączka, dzisiaj kalorie na pewno nie pójdą w
boczki ;)Serdecznie polecam ;)

Składniki:0,8 kg piersi z
indykapapryka zielona1 cały
pomidor2- 3
kiszone ogórki300 g
pieczarekćwiartka
kalafioraprzyprawa currybulion warzywnykasza3-4
goździkisól do smaku
pieprz do smaku
mąkamasłoWykonanie:
Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić
curry i obtoczyć w
mące, odstawić.
Pieczarki obrać, wymyć i pokroić w plasterki.
Paprykę i
ogórki pokroić w kostkę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki, wymyć. Wszystkie warzywa umieścić na patelni i zalać
bulionem, gotować pod przykryciem do miękkości jarzyn. Gdy warzywa będą już miękkie przełożyć je do garnka. Na patelni roztopić
masło i podsmażyć
mięso, gdy będzie już miękkie dodać do jarzyn. Doprawić
pieprzem, oraz
solą do smaku. Dodać
goździki i całość gotować przez około 30 minut. W razie potrzeby potrawkę zagęścić zasmażką. Podawać z
kaszą.Smacznego ;)