ßßß Cookit - przepis na Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

nazwa

Wykonanie

Szczerze powiedziawszy podchodziłam do tej zupy z dużym dystansem. No ale jak to mówią, jak się nie ryzykuje to się nie ma. I całe szczęście, że się na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami.
Składniki:
6 dużych papryk
2 cebule
3 szklanki bulionu warzywnego
2 marchewki
pół opakowania sera feta
oliwa z oliwek
5 kromek chleba
łyżka masła
łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki
pieprz do smaku
sól do smaku
słodka papryka do smaku
Wykonanie: Każdą z papryk kroimy na 4 części, oczyszczamy z gniazd nasiennych i myjemy. Marchew myjemy, obieramy i kroimy na kostkę. Paprykę i marchew kropimy obficie oliwą z oliwek wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 35 minut w 200 stopniach. Po tym czasie należy obrać paprykę ze skórki. Paprykę wraz z marchewką przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, gotową dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości jarzyn, lekko studzimy, miksujemy na gładko i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Następnie do zupy dodajemy pół opakowania kostki feta, podgrzewamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy z grzankami.
Grzanki: Chleb smarujemy masłem i kropimy w kostkę. Następnie przekładamy do naczynia, delikatnie polewamy oliwa z oliwek i posypujemy przyprawami (po łyżeczce majeranku, tymianku i słodkiej papryki), wkładamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez 15 minut bądź do uzyskania pożądanej chrupkości grzanek.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/09/zupa-paprykowa.html