Wykonanie
Szczerze powiedziawszy podchodziłam do tej zupy z dużym dystansem. No ale jak to mówią, jak się nie ryzykuje to się nie ma. I całe szczęście, że się na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z
groszkiem ptysiowym. Jak lubicie
paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami.

Składniki:6 dużych
papryk2
cebule3 szklanki
bulionu warzywnego2
marchewkipół opakowania
sera fetaoliwa z oliwek5 kromek
chlebałyżka
masłałyżeczka
majeranku,
tymianku i
słodkiej paprykipieprz do smaku
sól do smaku
słodka papryka do smakuWykonanie: Każdą z
papryk kroimy na 4 części, oczyszczamy z gniazd nasiennych i myjemy.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy na kostkę.
Paprykę i
marchew kropimy obficie
oliwą z oliwek wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 35 minut w 200 stopniach. Po tym czasie należy obrać
paprykę ze skórki.
Paprykę wraz z
marchewką przekładamy do garnka i zalewamy
bulionem warzywnym.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce
masła, gotową dodajemy do garnka. Całość gotujemy do miękkości jarzyn, lekko studzimy, miksujemy na gładko i doprawiamy do smaku
pieprzem,
solą i
słodką papryką. Następnie do zupy dodajemy pół opakowania kostki
feta, podgrzewamy do rozpuszczenia się
sera. Podajemy z grzankami.Grzanki:
Chleb smarujemy
masłem i kropimy w kostkę. Następnie przekładamy do naczynia, delikatnie polewamy
oliwa z oliwek i posypujemy
przyprawami (po łyżeczce
majeranku,
tymianku i
słodkiej papryki), wkładamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez 15 minut bądź do uzyskania pożądanej chrupkości grzanek.Smacznego;)