Wykonanie
O tą zupę bardzo długo prosił mój Narzeczony. Jako dobra przyszła żona postanowiłam spełnić jego zachciankę;) Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że zupa z
cebuli może być tak dobra, a jednak;)Bardzo polecam:)

Składniki:7
cebul1,25 litra
bulionu warzywnego4 plastry
sera żółtegopół szklanki białego
wytrawnego winałyżka
masła3 łyżki
mąki pszennejsólpieprztymianekGrzanki:20 dag
sera żółtego2 łyżki
masła5 kromek
chlebałyżeczka
słodkiej papryki2 łyżeczki
majeranku2 łyżeczki
tymiankułyżeczka
wegetyoliwa z oliwekWykonanie grzanek:
Chleb posmarować z jednej strony
masłem, pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą z oliwek. Przełożyć do niego
chleb, doprawić
słodką papryką,
majerankiem,
tymiankiem i
wegetą, pokropić
oliwą z oliwek i wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec około 20 minut z termoobiegiem.Wykonanie zupy:
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na
maśle. Następnie dodać
mąkę i
wino, chwilę smażyć. Gdy
cebula będzie już gotowa dodać gorący
bulion, pokrojony
ser i całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę należy lekko przestudzić, zblendować i doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Gotową zupę przelewamy do kokilek, wrzucamy gotowe grzanki, posypujemy obficie
serem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Podajemy gorące.