ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa pod serową pierzynką

Zupa cebulowa pod serową pierzynką

nazwa

Wykonanie

O tą zupę bardzo długo prosił mój Narzeczony. Jako dobra przyszła żona postanowiłam spełnić jego zachciankę;) Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że zupa z cebuli może być tak dobra, a jednak;)
Bardzo polecam:)
Składniki:
7 cebul
1,25 litra bulionu warzywnego
4 plastry sera żółtego
pół szklanki białego wytrawnego wina
łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
tymianek
Grzanki:
20 dag sera żółtego
2 łyżki masła
5 kromek chleba
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki tymianku
łyżeczka wegety
oliwa z oliwek
Wykonanie grzanek: Chleb posmarować z jednej strony masłem, pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do niego chleb, doprawić słodką papryką, majerankiem, tymiankiem i wegetą, pokropić oliwą z oliwek i wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec około 20 minut z termoobiegiem.
Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion, pokrojony ser i całość gotować przez 20 minut. Po tym czasie zupę należy lekko przestudzić, zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelewamy do kokilek, wrzucamy gotowe grzanki, posypujemy obficie serem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Podajemy gorące.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/06/zupa-cebulowa-pod-serowa-pierzynka.html