Wykonanie
Najlepsze knedle jakie kiedykolwiek
jadłam;) Sekret knedli tkwi w cieście a to jest idealne. Nie
powiem, że szybko się je robi bo tak nie jest (no chyba, że ktoś ma wprawę w ich robieniu, ja nie mam) ale warte są wysiłku w nie włożonego. Sezon na
śliwki jeszcze trwa więc korzystajmy z niego pełnymi garściami. Spróbujcie a już nigdy nie sięgniecie po inny przepis. Polecam bardzo;)

Składniki:1.5 kg
ziemniaków2
jajka300 gram
mąki pszennej + do podsypywaniaokoło 0.5 kg
śliwekPonadto:2 łyżki
masła3 łyżeczki
bułki tartej
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie wystudzić. W
między czasie wymyć
śliwki, wyciągnąć pestki i dobrze wysuszyć.
Masło stopić w rondelku, dodać
bułkę tartą i chwilkę podsmażyć. Gdy
ziemniaki będą już zimne zmielić je w maszynce.Stolnicę oprószyć
mąką. Masę wyłożyć na stolnicę, dodać do niej 2
jajka, oraz
mąkę, masę dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie i lekko klejące się. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka
śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej
mąka stolnicy w kulkę.
Wodę na knedle osolić i gdy będzie się gotować włożyć knedle, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać z
masełkiem i
bułką bądź z
cukrem i
śmietana.

Smacznego:)