Wykonanie
KNEDLE ZE
ŚLIWKAMIMagdy Gessler

Już kiedyś
pisałam, że Pani
Magdy można nie lubić, jako osoby. Ale wara od jej przepisów. Jakiego nie zrobię, zawsze jest idealny. Robiłam wiele knedelków z różnych przepisów, ale ten oboje z Mężem zaliczyliśmy do najlepszych. Mały Smyk zjadł 6 knedli - co jest mega komplementem. Polecam naprawdę gorąco - mimo, iż na poczatku robienia psioczyłam, na zbyt lepkie ciasto. Knedelki są idealne delikatne ciasto,
śliwka i aromatyczna posypka- ja wprawdzie z rozmachu
bułkę tartą usmażyłam z
masłem i
cynamonem od razu na patelni, ale nie sądzę, by to coś zmieniło. My dodaliśmy na wierzch odrobinę
cukru - Smyk jadł bez i zachwalał:) Jak pisze Pani Gessler : Można je przyrządzić o każdej
porze roku z mrożonych
śliwek, ale najlepsze są jesienią, ze świeżych dojrzałych węgierek . Przepis znaleziony na Smaki Życia . Zapraszam!


Składniki:700 g
ziemniaków350 g
mąki pszennej2
jajka500 g
śliwek węgierek1/2 szklanki
bułki tartej70 g
masłacynamon do posypaniaUgotować obrane
ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę (ja zblenderowałam), wystudzić.
Owoce rozkroić i usunąć pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka
jajka, dodać szczyptę
soli i
mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść
śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować
wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę
soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię
wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z
cukrem i
bułką tartą zrumienioną z
masłem, oprószone
cynamonem. Smaczności !