ßßß Cookit - przepis na Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

nazwa

Wykonanie

Tradycja w nowoczesnym wydaniu, szybkie, proste ale nie mniej smaczne niż te tradycyjne:) Serdecznie zapraszam na nowe wydanie gołąbków;)
Składniki:
1 kg szynki zmielonej
700 gram kapusty włoskiej
300 gram ryżu
sól do smaku
pieprz do smaku
pół łyżeczki papryki
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
olej do smażenia
Wykonanie: Ryż zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez 30 minut.. Kapustę drobno pokroić i również zalać wrzącą wodą na 30 minut . W między czasie w maszynce zmielić mięso(na najdrobniejszych oczkach). Następnie mięso mieszamy z ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 -1.5 godziny.
Z podanego przepisu wyszło mi 13 gołąbków, wielkości dłoni.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/05/goabki-inaczej.html