Wykonanie
Tradycja w nowoczesnym wydaniu, szybkie, proste ale nie mniej smaczne niż te tradycyjne:) Serdecznie zapraszam na nowe wydanie gołąbków;)

Składniki:1 kg
szynki zmielonej700 gram
kapusty włoskiej300 gram
ryżusól do smaku
pieprz do smakupół łyżeczki
papryki3 łyżki
bułki tartej1
jajkoolej do smażeniaWykonanie:
Ryż zalać wrzącą
wodą i pozostawić pod przykryciem przez 30 minut..
Kapustę drobno pokroić i również zalać wrzącą
wodą na 30 minut . W
między czasie w maszynce zmielić
mięso(na najdrobniejszych oczkach). Następnie
mięso mieszamy z
ryżem i
kapustą. Kolejno wbijamy
jajko, dodajemy
bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy
pieprz i
sól do smaku oraz pół łyżeczki
słodkiej papryki, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy
mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na
oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie
pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 -1.5 godziny.Z podanego przepisu wyszło mi 13 gołąbków, wielkości dłoni.