ßßß
Składniki:1 kg szynki zmielonej700 gram kapusty włoskiej300 gram ryżusól do smakupieprz do smakupół łyżeczki papryki3 łyżki bułki tartej1 jajkoolej do smażeniaWykonanie: Ryż zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez 30 minut.. Kapustę drobno pokroić i również zalać wrzącą wodą na 30 minut . W między czasie w maszynce zmielić mięso(na najdrobniejszych oczkach). Następnie mięso mieszamy z ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 -1.5 godziny.Z podanego przepisu wyszło mi 13 gołąbków, wielkości dłoni.