Wykonanie
Śliwkowy sezon trwa, a my do tej
pory jeszcze nic nie zrobiłyśmy! Dziś przedstawiamy kremową tartę z chrupiącą
migdałową posypką. :)

Składniki:Na ciasto:175g
mąki orkiszowej2
żółtka jajka2 łyżki zimnej
wody2 łyżki
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru)100g schłodzonego
masłaMasa:500g
serka ricotta4
żółtka jajka5 łyżek
syropu daktylowego (lub innego zamiennika
cukru)+ok 10
śliwekPrzygotowanie:
Masło pokroić na drobne kawałki i wymieszać w misce z resztą składników na ciasto. Zagnieść, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (ok 30 minut).Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem.Piec w 200 stopniach przez 10-15 minut.
Ricottę zmiksować z
żółtkami i
syropem i gotową masę wyłożyć na upieczony spód.Na wierzchu poukładać
śliwki przekrojone na ćwiartki. Na samym końcu posypać
migdałami i piec przez 30-35 minut w 190 stopniach.

