ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka kukurydziane

Ciasteczka kukurydziane

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka kukurydziane to całkiem smaczna, bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnych kruchych ciastek. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Mają ładny, apetyczny kolor dzięki głównemu składnikowi - mące kukurydzianej.
W sam raz do kawy lub herbaty:)
Przepis na te ciasteczka znalazłam na blogu niejedno.pl.
Autorka przepisu informuje, że mąka kukurydziana nie jest najłatwiejsza we współpracy i ciężko jest zagnieść ciasto... Potwierdzam.
Dlatego ja przepis lekko z modyfikowałam i dodałam odrobinę wody do ciasta.
Dzięki temu ciasto łatwiej było zagnieść i rozwałkować.
Choć ciasteczka nie są już takie kruche...
Ale w smaku - pyszne!
Aby nadać ciasteczkom ładny wygląd użyłam pieczątki i okrągłej wykrawaczki.
Taki patent zawsze się sprawdza. Wiadomo - najpierw "jemy oczami":)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (na ok. 35 małych ciasteczek):
2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki cukru (ja użyłam ksylitolu)
1 całe jajko
1 żółtko
3/4 kostki chłodnego masła (150 g)
1 łyżeczka esencji waniliowej
opcjonalnie: 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na jednolite ciasto.
Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować (podsypując mąką kukurydzianą) na grubość ok. 5 mm.
Wykroić ulubione kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 22 minuty
(lub do zrumienienia się ciasteczek).
Uwaga!
Jeśli uda Wam się zagnieść ciasto bez użycia wody - ciasteczka będą bardzo kruche.
Jeśli jednak będziecie mieć kłopoty - dodajcie ok. 1/4 szklanki wody.
To ułatwi pracę, choć ciasteczka będą mniej kruche.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/03/ciasteczka-kukurydziane.html