Wykonanie
Ciasteczka kukurydziane to całkiem smaczna, bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnych kruchych
ciastek. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania.Mają ładny, apetyczny kolor dzięki głównemu składnikowi -
mące kukurydzianej.W sam raz do
kawy lub
herbaty:)

Przepis na te
ciasteczka znalazłam na blogu niejedno.pl.Autorka przepisu informuje, że
mąka kukurydziana nie jest najłatwiejsza we współpracy i ciężko jest zagnieść ciasto... Potwierdzam.Dlatego ja przepis lekko z modyfikowałam i dodałam odrobinę
wody do ciasta.Dzięki temu ciasto łatwiej było zagnieść i rozwałkować.Choć
ciasteczka nie są już takie kruche...Ale w smaku - pyszne!

Aby nadać
ciasteczkom ładny wygląd użyłam pieczątki i okrągłej wykrawaczki.Taki patent zawsze się sprawdza. Wiadomo - najpierw "jemy oczami":)Pozdrawiam,
Asia
Składniki (na ok. 35 małych
ciasteczek):2 szklanki
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
cukru (ja użyłam
ksylitolu)1 całe
jajko1
żółtko3/4 kostki chłodnego
masła (150 g)1 łyżeczka esencji waniliowejopcjonalnie: 1/4 szklanki
wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na jednolite ciasto.Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.Ciasto rozwałkować (podsypując
mąką kukurydzianą) na grubość ok. 5 mm.Wykroić ulubione kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 22 minuty(lub do zrumienienia się
ciasteczek).Uwaga!Jeśli uda Wam się zagnieść ciasto bez użycia
wody -
ciasteczka będą bardzo kruche.Jeśli jednak będziecie
mieć kłopoty - dodajcie ok. 1/4 szklanki
wody.To ułatwi pracę, choć
ciasteczka będą mniej kruche.Smacznego!