Wykonanie
Często, kiedy częstuję kogoś jakimś zdrowym smakołykiem, to już przed spróbowaniem słyszę niepochlebne opinie. Jestem pewna, że gdy położę je na
stole i nic nie
powiem, nikt się nie zorientuje, że są z
kaszy i każdy będzie prosił o więcej. ;) Są naprawdę pyszne. Chyba nic więcej pisać nie trzeba.

Składniki (na ok 30 sztuk):100g
kaszy jaglanej1 szklanka
mleka1 czubata łyżka
kakao4 łyżki
syropu z
brązowego ryżu (można zastąpić
stewią,
ksylitolem)pół filiżanki
orzechów laskowych (obranych)
wiórki kokosowe do obtaczaniaPrzygotowanie:
Kaszę wysypać na sitko, przepłukać wrzątkiem, później zimną
wodą (aby pozbyć się goryczki).Do garnuszka wsypać
kaszę i wlać
mleko, gotować.Dodać
kakao i
syrop, cały czas mieszać, szczególnie pod koniec, gdy
kasza 'wypije' całe
mleko.Kiedy w garnku pozostanie już tylko
kasza, zdjąć go z palnika i odstawić do ostygnięcia na ok 20 minut.
Orzechy drobno posiekać lub całkowicie zmielić na
mąkę (ja wybrałam tę drugą opcję).Do ostudzonej masy dodać
orzechy. Formować kulki (wielkości pralinek rafaello) i obtaczać je w wiórkach
kokosowych.Gotowe pralinki schłodzić w lodówce.


