ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe pralinki z kaszy jaglanej

Czekoladowe pralinki z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Często, kiedy częstuję kogoś jakimś zdrowym smakołykiem, to już przed spróbowaniem słyszę niepochlebne opinie. Jestem pewna, że gdy położę je na stole i nic nie powiem, nikt się nie zorientuje, że są z kaszy i każdy będzie prosił o więcej. ;) Są naprawdę pyszne. Chyba nic więcej pisać nie trzeba.
Składniki (na ok 30 sztuk):
100g kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki syropu z brązowego ryżu (można zastąpić stewią, ksylitolem)
pół filiżanki orzechów laskowych (obranych)
wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie:
Kaszę wysypać na sitko, przepłukać wrzątkiem, później zimną wodą (aby pozbyć się goryczki).
Do garnuszka wsypać kaszę i wlać mleko, gotować.
Dodać kakao i syrop, cały czas mieszać, szczególnie pod koniec, gdy kasza 'wypije' całe mleko.
Kiedy w garnku pozostanie już tylko kasza, zdjąć go z palnika i odstawić do ostygnięcia na ok 20 minut.
Orzechy drobno posiekać lub całkowicie zmielić na mąkę (ja wybrałam tę drugą opcję).
Do ostudzonej masy dodać orzechy. Formować kulki (wielkości pralinek rafaello) i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Gotowe pralinki schłodzić w lodówce.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2015/02/czekoladowe-pralinki-z-kaszy-jaglanej.html