Wykonanie
To danie jest w naszej rodzinie od lat, a że zbliżają się święta, to idealna okazja, żeby podzielić się z
Wami tym przepisem. Jeśli nie lubicie
śledzi, można je zastąpić dowolną
rybą opiekaną w
mące- oczywiście orkiszowej! ;)

Składniki:1 kg
solonych śledziwoda+zalewa:1,5 szklanki
wody0,5 szklanki
octu jabłkowego1 łyżka
oleju (ja użyłam
ryżowego)5 kulek
ziela angielskiego (rozgnieść w moździerzu)3
liście laurowe200g
koncentratu pomidorowego3 łyżki
stewii (lub innego zamiennika
cukru)Przygotowanie:
Śledzie włożyć do miski z
wodą i moczyć kilka godzin (najlepiej zostawić na noc).Po tym czasie
śledzie wyciągnąć i pokroić na kawałki.Składniki na zalewę wrzucić do garnka i zagotować.W zależności od tego czy chcemy danie spożyć od razu, czy też wstawić do lodówki (spokojnie mogą stać tydzień),
śledzie przełożyć do słoika/ na miseczkę i zalać gotową zalewą.