Wykonanie
Pomysł na danie zaczerpnęliśmy z książki kucharskiej Okrasy. Oczywiście kilka rzeczy zostało zmienione- strasznie nie lubimy sztywno trzymać się przepisów. ;)

Składniki (porcja na 3 osoby):150g
wędzonego łososia200g
makaronu farfalle100 ml
śmietany 18%2
pomidory1/2
cukinii1
papryka1
cebula1 ząbek
czosnkusól morska,
pieprzoliwa z oliwekkilka kropli
cytrynyPrzygotowanie:
Paprykę przekroić na pół, wyjąć z niej środek i posmarować
oliwą.Położyć na folii aluminiowej i piec przez 20 minut (220 stopni, termoobieg).
Makaron ugotować al dente, odcedzić i odstawić.
Cukinię i
czosnek pokroić w plastry i smażyć razem na odrobinie
oliwy.Po usmażeniu odłożyć na talerz.
Pomidory sparzyć i obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę i smażyć na patelni, dodać do niej
pomidory.
Paprykę wyjąć z piekarnika, owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika (już wyłączonego, ale wciąż nagrzanego). Po pięciu minutach
paprykę wyjąć z folii i obrać ze skórki, połowę pokroić w kostkę i dorzucić do
pomidorów a drugą połowę w paski.Do
pomidorów dodać
śmietanę i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić
solą i
pieprzem.
Łososia pokroić na kawałki i wrzucić do sosu.Dodać kilka kropli
cytryny (ostrożnie).Na końcu na patelnię wrzucić
makaron i wymieszać z sosem.Podawać na talerzu z
cukinią i
papryką (jak na zdjęciu).