Wykonanie
Na
dynię czekamy cały rok, więc teraz
póki jest, trzeba się nią porządnie nacieszyć. Dzisiejsza propozycja łączy
dynię z
brokułem i
orzechami. :)

Składniki (porcja na 3 osoby):pół
brokułamakaron spaghetti pełnoziarnisty- 250g1 mała
dyniafiliżanka
orzechów włoskichsól morska,
pieprzrozmaryn,
chili,
słodka paprykaząbek
czosnkułyżka
koncentratu pomidorowego2
suszone pomidoryPrzygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Makaron ugotować, odcedzić i odstawić.
Dynię przekroić na pół, usunąć z niej środek z pestkami, następnie każdą połówkę wyszorować pod ciepłą
wodą.Połówki dyni pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzątku i gotować przez jakieś 10 minut.(Dyni nie obieramy! Skórka nada potrawie bardziej intensywny kolor.)Po ugotowaniu dyni
wodę z garnka wylać, a samą
dynię zblendować. Dodać do niej
suszone pomidory, ząbek
czosnku i ponownie zblendować. Powstały sos doprawić wg uznania
solą,
pieprzem,
chili,
słodką papryką i
rozmarynem. Dodać koncentrat i całość wymieszać.Na talerzu ułożyć porcję
makaronu, polać ją
dyniowym sosem, dodać
brokuła i całość posypać
orzechami.Uwaga: Pestki wyjęte z dyni można opłukać, osuszyć na ręczniku i uprażyć w piekarniku. Idealnie będą pasowały do tego
makaronu.:)