Wykonanie
To w naszej kuchni pierwsze takie połączenie smakowe, więc na wszelki wypadek nie przesadzaliśmy z ilością
miodu i
pomarańczy. Przyznam szczerze, że trochę bałam się, co z tego wyjdzie i byłam zaskoczona, że te smaki tak idealnie się łączą. Obok
ryby i
szpinaku jako dodatek pokroiliśmy
cukinię.

Składniki (porcja na 2 osoby):filet z
łososia (u nas ok 400g)pół
pomarańczysól morska ziołowajarzynka
miód płynny (2 łyżki)1 łyżka
oliwy z oliwekczosnek granulowany1 mała
cukiniadomowa
przyprawa -> przepis
szpinak mrożony 400g (ale pamiętajcie, że teraz jest dostępny świeży)!pół ząbka
czosnkuPrzygotowanie:
Szpinak ugotować, dodać pół ząbka
czosnku, szczyptę
soli.
Cukinię pokroić na talarki.Filet z
łososia oczyścić z łusek, opłukać i podzielić na dwie porcje.
Rybę natrzeć po kolei:
solą morską, jarzynką i
czosnkiem granulowanym. Na blaszce rozłożyć folię aluminiową, ułożyć na niej
rybę.Z połowy
pomarańczy wycisnąć 3 łyżki soku, następnie pokroić ją na małe kawałki.Do soku z
pomarańczy dodać
miód i
oliwę, wymieszać. Gotowym płynem polać
rybę, na wierzch położyć kawałki
pomarańczy.Na blaszce, obok
ryby ułożyć
cukinię, posypać ją
przyprawą.Całość wstawić do piekarnika na 20 minut, w temperaturze 200 stopni, użyć trybu grillowego.Na talerz nałożyć
szpinak,
rybę i
cukinię, nasza propozycja podania widoczna jest na zdjęciach. :)

