Wykonanie
Sucha ugotowana
kasza jako dodatek do obiadu rzadko komu smakuje. Niektórzy zalewają ją jakimś sosem, który czasem dodaje sporo kalorii do potrawy (w szczególności te
mięsne i "zaklepane" białą
pszenną mąką!). Dzisiaj podsuwam Wam inny pomysł na dodatek do obiadu - bardzo zdrowy, bo
surowe warzywa zachowują swoje cenne właściwości, które się niestety zmniejszają w trakcie gotowania. A do tego dodałam najzdrowszą z
kasz - jaglankę :)
Cukinia puszcza sok, więc
kasza jest soczysta. Można pokombinować i dodać jeszcze np. startą
marchewkę lub
dynię i dodać ulubione
przyprawy :) Ja dodałam
płatków lnianych, czyli zmielonego
siemienia lnianego, aby jeszcze bardziej wzbogacić surówkę.
Siemię lniane to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3 i omega-6 występujących w przyrodzie oraz dobre źródło magnezu, manganu, fosforu, kwasu foliowego, cynku, wapna oraz witaminy B1, B6 i E.

Składniki:3/4 szklanki
kaszy jaglanej1
cukinia1 ząbek
czosnku1 łyżka
płatków lnianych1 łyżka
oliwy z oliwek extra virginsól morska ziołowa i
pieprz świeżo mielony do smakuPrzygotowanie:1.
Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą
wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 3/4 szklanki
kaszy zalewamy 1,5 szklankami wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości).
Kaszę studzimy.2.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach,
czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie z ostudzoną
kaszą, doprawiamy
solą morską ziołową i
pieprzem, dodajemy
płatki lniane i
oliwę.