Wykonanie
Szukając
dyniowych inspiracji natknęłam się na opinię twierdzącą, że
dynia i
czekolada to jedno z najlepszych połączeń. Zaintrygowana tą wypowiedzią wzięłam się do pracy, a efekty prezentuję poniżej.

Składniki:2 szklanki
mąki orkiszowej typ 700szklanka startej, surowej dyni3
jajka150g miękkiego
masłatabliczka
czekolady bez
cukru0.5 szklanki
migdałów5 łyżek
syropu z agawy1.5 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniapłaska łyżeczka
sody oczyszczonejPrzygotowanie:
Migdały zmielić lub posiekać na drobne kawałki (ja robię to za pomocą blendera),
czekoladę zetrzeć na tarce, albo również rozdrobnić za pomocą blendera.Do jednej miski wrzucić wszystkie "suche" składniki-
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
migdały,
czekoladę i wymieszać.W drugiej misce połączyć "mokre" składniki-
dynię,
jajka,
masło,
syrop z agawy i porządnie wymieszać. Połączyć obydwie masy i przekładać łyżką do foremek. Piec ok. 25 min w 180'.


Przyznaję-
dynia i
czekolada to naprawdę świetne połączenie. :D