ßßß Cookit - przepis na Dyniowe muffinki z czekoladą i migdałami

Dyniowe muffinki z czekoladą i migdałami

nazwa

Wykonanie

Szukając dyniowych inspiracji natknęłam się na opinię twierdzącą, że dynia i czekolada to jedno z najlepszych połączeń. Zaintrygowana tą wypowiedzią wzięłam się do pracy, a efekty prezentuję poniżej.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
szklanka startej, surowej dyni
3 jajka
150g miękkiego masła
tabliczka czekolady bez cukru
0.5 szklanki migdałów
5 łyżek syropu z agawy
1.5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Migdały zmielić lub posiekać na drobne kawałki (ja robię to za pomocą blendera), czekoladę zetrzeć na tarce, albo również rozdrobnić za pomocą blendera.
Do jednej miski wrzucić wszystkie "suche" składniki- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, migdały, czekoladę i wymieszać.
W drugiej misce połączyć "mokre" składniki- dynię, jajka, masło, syrop z agawy i porządnie wymieszać. Połączyć obydwie masy i przekładać łyżką do foremek. Piec ok. 25 min w 180'.
Przyznaję-dynia i czekolada to naprawdę świetne połączenie. :D
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/09/dyniowe-muffinki-z-czekolada-i-migdaami.html