Wykonanie
Sałatki z
kaszą to najpopularniejsze pozycje na naszym blogu. Dziś prezentuję przepis na taką właśnie
sałatkę w połączeniu z
tuńczykiem,
jabłkiem i
czerwoną fasolą. Za dawnych czasów robiłam tę
sałatkę z
majonezem... Dziś do niej wróciłam, zamieniając
majonez na
olej rzepakowy i
ocet balsamiczny - zdecydowanie taka jest o niebo lepsza i... zdrowsza :)

Składniki:1 szklanka ugotowanej
kaszy gryczanej palonej (ok. 1/3 szklanki suchej
kaszy)1 puszka
tuńczyka w sosie własnym 180g1 średnie słodkie
jabłko2
jajka ugotowane na twardo
fasola czerwona konserwowa (½ puszki 400g)5 łyżek drobno posiekanej
natki pietruszki1 mała
cebula (może być czerwona)2 duże
ogórki kiszone2 łyżki
oleju rzepakowego nierafinowanego1 łyżeczka
octu balsamicznegoPrzygotowanie:1.
Kaszę gryczaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą
wodą, następnie przelać wrzątkiem.
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 2/3 szklanki wrzątku (można osolić szczyptą
soli morskiej) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok. 15-20 minut (do miękkości, ale żeby się nie rozgotowała).
Kasza powinna wchłonąć całą
wodę. Pozostawiamy do ostygnięcia.2.
Tuńczyka odsączamy z zalewy.
Fasolę wyłożyć na sitko, przelać zimną
wodą i poczekać, aż ocieknie.
Jajka,
jabłko (obrane),
ogórki kroimy w małą kostkę.
Cebulę i
natkę pietruszki siekamy drobno. Dodajmy
olej rzepakowy,
ocet balsamiczny i mieszamy wszystkie składniki.
