Wykonanie
Mam to szczęście, że mój Luby nie jest zwolennikiem teorii, że tylko kobieta ma stać przy garach i sam często lubi przyszykować coś fajnego. Ostatnio zaskoczył mnie mega szybką
sałatką z
tuńczykiem. Podeszłam do niej z dużą niepewnością i zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona :)Potrzebujemy (2-3 porcje):- puszka
tuńczyka w sosie własnym,- 2 średnie
cebule,- 3 - 4 łyżki
oleju rzepakowego (lub
oliwy),- 3 - 4 łyżki
octu jabłkowego (ale
winny też się nada),- parę gałązek
natki pietruszki,-
sól.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, przelać na sitku wrzątkiem i odstawić. W międzyczasie
tuńczyka z sosem przełożyć do miski i rozdrobnić. Posiekać
natkę i dodać do
tuńczyka. Przestudzoną
cebulę dodać do miski. Posolić (nie żałować). Dodać
olej i
ocet - wymieszać.