ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe placki jaglane

Truskawkowe placki jaglane

nazwa

Wykonanie

Sezon na aromatyczne i pyszne truskawki dobiega powoli końca, więc postanowiłam to jeszcze wykorzystać :) Jest to danie bezglutenowe, idealne dla dzieci i niemowlaków. Świetnie nadaje się na śniadanie, obiad, deser czy kolację ;) Mi najbardziej smakują podane na zimno.
Składniki (na ok. 30 sztuk małych placuszków):
3/4 szklanki kaszy jaglanej
ok. 10 dużych truskawek + kilka na mus (polewę)
pół szklanki mleka roślinnego (ja użyłam sojowego)
syrop z agawy albo klonowy
1 jajko
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki ryżowej
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 3/4 szklanki kaszy zalewamy 1,5 szklankami wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości). Kaszę studzimy.
2. Zimną kaszę razem z pokrojonymi truskawkami i mlekiem mielimy/blendujemy na gładką masę. Wg potrzeby dosładzamy syropem (w zależności czy truskawki są słodkie czy kwaśne) - najprościej spróbować :)
3. Do masy dodajemy jajko, skrobię, mąkę i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa wydaje nam się za rzadka, można dołożyć dodatkową łyżkę skrobi.
4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego (tylko na początek, później smażymy już na suchej patelni). Nakładamy masę łyżką (1 łyżka = 1 placuszek). Smażymy na średnim ogniu obracając tylko raz placuszki (po ok. 4 minuty z każdej strony).
5. Ja dodatkowo zrobiłam do placuszków polewę truskawkową (zblendowałam kilka truskawek), ale można użyć zupełnie innej.
Smacznego!
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/07/truskawkowe-placki-jaglane.html