Wykonanie
Ostatnio na blogu pojawił się przepis na pastę z
bobu. Dzisiaj przedstawiam propozycję wykorzystania jej jako dodatek do obiadu, a dokładnie
ryby.

Składniki:NA PASTĘ0.5 kg
bobu2 łyżki
twarożkuząbek
czosnkusól morska,
pieprzRYBA2 filety z
łososiasól morska ziołowa,
pieprz10g
masłaDODATKOWO:szklanka
brązowego ryżuPrzygotowanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.PASTA
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (
młody bób przez ok. 15- 20 min, starszy dłużej - nawet do 30 minut). Rozgnieść i wymieszać widelcem.Dodać
twarożek i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.
RYBAFilety umyć, osuszyć. Doprawić
solą i
pieprzem.Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na kawałki
ryby ułożyć parę wiórków
masła.Nakryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 min.Na talerzach układać
ryż, pastę z
bobu, na całość położyć kawałek
ryby.
