Wykonanie
Fasolka najczęściej serwowana jest z
bułką tartą, która zamienia nasz posiłek w ogromną bombę kaloryczną.Sama
fasolka szparagowa jest niskokaloryczna, jest źródłem błonnika, potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego. Ponadto przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu we
krwi, ma działanie przeciwcukrzycowe, usuwa toksyczne substancje z organizmu.Jak sami widzicie ze spożywania
fasolki płynie wiele korzyści, dlatego dziś przedstawiam alternatywę dla najpopularniejszego dania z jej udziałem.Dzisiejszy przepis sprawdza się jako samodzielne danie lub dodatek do
kaszy,
ryżu,
mięsa lub warzyw.

Składniki:2 garści
fasolki szparagowej (ok 200g)3
pomidorycebula2 ząbki
czosnkusól morskapieprzzioła prowansalskiePrzygotowanie:
Fasolkę umyć, odciąć końce i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości- ok.20 minut.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wrzucić na patelnię z pokrojoną w kostkę
cebulą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.Jeśli
pomidory nie przypominają nadal gęstego sosu można potraktować je ubijakiem do
ziemniaków. Dodać
fasolkę, doprawić, wymieszać i gotowe. :)
