Wykonanie
Dzisiaj moja kolejna propozycja na bezglutenowy wypiek :)

Składniki:Ciasto:4
jajka½ szklanki + 1 łyżeczka
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru w odpowiedniej proporcji)¾ szklanki
mąki kukurydzianej¼ szklanki
skrobi kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (bezglutenowego)3
jabłka1 łyżeczka
soku z cytrynycynamonBudyń:½ litra
mleka1
żółtko3 lekko czubate łyżki
skrobi kukurydzianej1 łyżka
syropu klonowego1 płaska łyżeczka dobrego
masłaPrzygotowanie:
Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się
wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar
wody należy odparować. Jeżeli wybraliśmy bardzo kwaśne
jabłka, można delikatnie osłodzić. Doprawić
cynamonem. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.Ciasto:Do większej miski wsypujemy
mąkę,
skrobię i
proszek do pieczenia.Rozdzielamy
żółtka od
białek. W drugiej misce ubijamy
białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
Jajka powinny być schłodzone wcześniej w lodówce, można dodać szczyptę
soli - to pomoże w ubiciu piany. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo po
żółtku i pod koniec wsypujemy pół szklanki
cukru (
ksylitol). Następnie przekładamy masę do miski z
mąką,
skrobią i proszkiem. Mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. (do suchego patyczka).Wystudzone ciasto kroimy na 2 krążki i skrapiamy kilkoma kroplami przegotowanej
wody (z dodatkiem 1 łyżeczki
ksylitolu i 1 łyżeczki
soku z cytryny). Pomiędzy krążki nakładamy ostudzony
mus jabłkowy.Przygotowujemy
budyń (przepis) i studzimy (co jakiś czas mieszając). Polewamy
budyniem wierzch ciasta i dekorujemy
cynamonem.Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.