Wykonanie
Soczewica jest niskokaloryczna o małej zawartości tłuszczu, czyli doskonała dla osób dbających o linię. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B (przede wszystkim kwas foliowy i niacyna), które są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, systemu trawiennego i odpornościowego. Polecana dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam. Warto też wprowadzić
soczewicę do diety niemowlaka po ukończeniu 6 m-ca życia. Ponadto jest również bogatym źródłem witaminy C i K oraz żelaza, potasu, fosforu, manganu, wapnia i magnezu . Ze względu na zawartość niskotłuszczowego
białka, stanowi idealną alternatywę
mięsa (w szczególności dla wegetarian i wegan).
Składniki :opakowanie
makaronu spaghetti 500g (ja użyłam bezglutenowego kukurydzianego)1 szklanka (200g) brązowej
soczewicy1 lub 2 szklanki
soku pomidorowego (wszystko zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać)
cebula2 ząbki
czosnkusól morska ziołowapieprzoreganoPrzygotowanie:1. Ugotować
soczewicę:
Soczewicę brązową wystarczy opłukać pod bieżącą
wodą, nie wymaga namaczania, tak jak inne rośliny strączkowe. Szklankę
soczewicy należy zalać 2 ½ - 3 szklankami
wody i gotować ok. 30 minut. Z jednej szklanki
soczewicy brązowej, po ugotowaniu otrzyma się ponad 2 szklanki miękkich ziaren. Można osolić, ale pod koniec gotowania, w przeciwnym razie skórka może nie zmięknąć.2. Ugotować
makaron wg przepisu na opakowaniu.3.
Cebulę i
czosnek zeszklić, dodać
soczewicę,
sok pomidorowy, doprawić. Sos gotowy. Polać
makaron i smacznego! :)