Wykonanie
"Czasy mamy ciężkie" coraz częściej słyszę to zdanie. Trudno się nie zgodzić. Brak nam pieniędzy, dobrej pracy, perspektyw, społeczeństwo się starzeje, tyje, edukacja schodzi na psy. Włączając wiadomości łapię się za g łowę. Do tego ciągły pęd za materialnymi sprawami, coraz słabsze więzy rodzinne, brak czasu nawet na wspólny posiłek.Staram się jak
mogę, rękami i nogami walczę o to byśmy w tym codziennym szaleństwie ZAWSZE znaleźli chwilę na rozmowę, zasiedli przy wspólnym posiłku, nawet jeśli będzie on upichcony w biegu. Tego uczę moją córkę, by wiedzieć co jest w życiu ważne, a to co mniej istotne by nie przysłaniało nam świata. Często nie mam czasu by serwować mojej rodzinie trzydaniowe obiady, baaaa! baaardzo rzadko mam na to czas. Kiedy
mogę celebruję każdy nawet najmniejszy szczegół kulinarnej ceremonii. Gdy nie mam czasu stawiam na szybkie pożywne dania. Zawsze sprawdza się
makaron. Przepisy powstają z potrzeby chwili, co mam w domowej spiżarni musi wystarczyć.Ten przepis jest właśnie takim przypadkiem. Robi się go ekspresowo, czasu potrzeba tyle ile gotuje się
makaron. Polecam zapracowanym! A ponad wszystko polecam ZWOLNIĆ!
Skład:
makaron spaghetti lub inny ulubionykilka
pieczarek1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
tymianku1 świeża
papryczka chili lub 1/2 łyżeczki suszonej
sól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekulubione świeże
zioła do posypania daniaA jak go robimy:1.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę, pokrojone w plastry
pieczarki i smażymy 5 minut. Dodajemy drobno pokrojone
chili, drobno posiekany
czosnek i
przyprawy. Chwilę smażymy i dodajemy 1 filiżankę
wody z gotującego się
makaronu (w miarę potrzeby dodaję więcej).3.
Makaron odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i dodajemy do sosu. Wszystko dokładnie mieszamy, posypujemy ulubionymi
ziołami (ja uwielbiam
kolendrę) i voila!
Spokojnego popoøudniaH.