Wykonanie

Kiedy przychodzą dni po brzegi wypełnione aktywnością, czy długo oczekiwane weekendy po tygodniu wytężonej pracy, lubię odreagować stres krzątając się w kuchni. Nie zawsze jednak mam wtedy cierpliwość i ochotę na robienie czegoś skomplikowanego i zaskakującego. W takich chwilach marzę o przepisach prostych i przewidywalnych; z listą składników, której szybkie przewertowanie
daje mi pewność, że ciasto będzie dobre. Minimum wysiłku, maksimum radości z zawsze wyrośniętego, aromatycznego, jeszcze ciepłego ciasta na swoim talerzyku... Oczywiście - ciasto z tego przepisu nie jest wymyślne, ale o to chodzi. To
maślana, nieprzesuszona babka, kusząca wspaniałym aromatem mielonej
kawy i
cynamonu. Z wierzchu obsypana kawałkami ulubionej
czekolady, która lekko chrupie w ostygniętym cieście. Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia - bezcenny! Na mnie ma działanie iście terapeutyczne ;) A po wyjęciu wypieku z piekarnika może być już tylko lepiej... Pozostaje nam jedynie zaparzyć ulubioną
herbatę lub
kawę i ukroić sobie słuszną porcję ciasta. Spójrzcie na poniższą listę składników i sprawdźcie, jak niewiele potrzeba, żeby sprawić sobie taką przyjemność, chociażby w środku tygodnia! :)Notka: w oryginalnym przepisie ciasto pieczone było w formie z kominem. Jej użycie nie jest konieczne, ale sprawia, że ciasto szybciej się dopiecze.Składniki (na tortownicę o śr. 22-25 cm):Ciasto:115 g
masła o temperaturze pokojowej2/3 szklanki (150 g)
cukru2 duże
jajka1 szklanka (230 g) kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnego2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 szklanki (250 g)
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 szkl.
mąki gryczanej, 1/2 szkl.
mąki kukurydzianej i 1/2 szkl.
skrobi ziemniaczanej)Posypka:1/3 szklanki (65 g)
cukru1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka zmielonej
kawy170 g
czekoladowych kropelek lub ulubionej
czekolady, posiekanej (u mnie gorzka)W dużej misie, przy pomocy miksera ubić
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać po jednym
jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego z nich. Dodać kwaśną
śmietanę i ekstrakt
waniliowy, zmiksować do połączenia.W misce wymieszać suche składniki:
sól,
sodę,
proszek do pieczenia i
mąkę. Wmieszać do mokrych składników, wysypując mieszankę stopniowo z miski. Ciasto będzie gęste. Misę odstawić.Wymieszać wszystkie składniki posypki, poza
czekoladą.Do formy sylikonowej (lub metalowej, wyłożonej papierem do pieczenia) przełożyć połowę surowego ciasta. Równomiernie wysypać na wierzch połowę przygotowanej posypki i połowę posiekanej
czekolady. Wyłożyć na to drugą połowę ciasta, posypać resztą posypki i pozostałą
czekoladą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C, przez ok. 45-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy patyczek wbity w środek ciasta, wychodzi suchy - jeśli tak, ciasto już się dopiekło. Studzić w formie przez pierwsze 20 minut, a następnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.Smacznego!


Źródło przepisu: http://www.pastryaffair.com/