ßßß
Coś dla fanów klasycznych karmelowo-orzechowych smaków :) Oryginalną nazwę ciasta "Snickers" zmieniłam, ponieważ jadłam inne desery o tej nazwie i dość znacznie różniły się smakiem oraz konsystencją. Nie znaczy to, że ciasto z poniższego przepisu jest gorsze- wręcz przeciwnie! Jest niesamowicie delikatne i mięciutkie, biszkopt nasiąka wilgocią od zawartych w nim orzechów, a masa toffi sprawiająca z początku wrażenie zbyt rzadkiej, jednak okazuje się jedyną słuszną, pasującą do całości. Zdjęcie tylko jedno, bo zanim ciasto doczekało się sesji, już niewiele zostało... Polecam :)Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm):Biszkopt:7 jajek130 g mąki pszennej tortowej (bezglutenowcy: 70 g mąki gryczanej, 30 g kukurydzianej, 30 g ziemniaczanej)180 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g mielonych migdałówMasa:400 ml mleka1 budyń waniliowy (lub 40 g mąki ziemniaczanej)2 łyżki cukru waniliowego100 g miękkiego masłaPoncz:likier Amarettoczarna herbataPolewa:250 g masy kajmakowej gotowej lub z gotowanego mleka skondensowanego100 ml mleka (dałam 50 ml)80 g masła (dałam 40 g)200 g orzeszków ziemnych ( u mnie w karmelu)Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 º C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ścianki posmarować masłem.Mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały wymieszać w misce. Białka ubić na sztywno w dużej misce, następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując (zajmie to kilka minut). Kiedy piana będzie gładka i błyszcząca dodawać do niej po jednym żółtku, po każdym miksując do połączenia. Wsypać do ubitych jajek mieszankę mączną i delikatnie wmieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do piekarnika i podwyższyć temperaturę do 160 º C. Piec około 40-45 minut (można sprawdzić suchym patyczkiem, czy biszkopt się dopiekł). Wyjąć z piekarnika i spuścić biszkopt w formie na blat stołu. Od razu, jeszcze ciepły wyjąć z obręczy i wystudzić.Przygotować masę. Ugotować budyń zgodnie z zaleceniami producenta, używając jednak 400 ml mleka i 2 łyżek cukru jeśli budyń nie jest słodzony. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło ubijać przez chwilę w misie, dodawać po trochę budyń cały czas miksując tak, aby uzyskać gładką masę.W garnuszku podgrzać kajmak, mleko i masło, mieszać do uzyskania jednolitej polewy. Wsypać orzeszki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia i zgęstnienia w chłodne miejsce.Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa blaty, górny można obrócić przecięciem do góry i położyć na paterze jako pierwszy. Nasączyć częścią ponczu i wyłożyć masę budyniową. Nałożyć drugi blat, nasączyć, wyrównać i polać schłodzoną masą kajmakową. Odstawić do lodówki do stężenia.Smacznego!Źródło przepisu: http://domiwkuchni.pl/