ßßß
Składniki:0,5 kg zielonej fasolki szparagowej1 łyżeczka soli1 łyżka cukru2 litry wodyGremolata:3/4 posiekanej natki pietruszkiskórka z 1 cytryny (tylko żółta część skórki)2 duże ząbki czosnkudodatkowo: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz czarnyPrzygotowanie:Fasolkę obrać, oczyścić, przełożyć do garnka z zimną wodą.Dodać sól i cukier, zagotować.Od momentu zagotowania wody, gotować fasolkę 15-20 minut. Młodą fasolkę gotuje się krócej, starszą nieco dłużej. W trakcie gotowania trzeba kontrolować miękkość fasolki, w tym celu wyjąć jeden strączek i zjeść.Ugotowaną fasolkę odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i osuszoną przełożyć na talerz.Przygotować gremolatę siekając natkę pietruszki (niezbyt drobno), ząbki czosnku i skórkę z cytryny. Do otarcia skórki użyłam nożyka do obierania skórki z cytrusów, można również otrzeć skórkę na tarce do warzyw lub użyć obieraczki do warzyw.Lekko przestudzoną fasolkę posypać gremolatą.Fasolkę skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Smacznego