ßßß Cookit - przepis na Ogórki curry

Ogórki curry

nazwa

Wykonanie

Ogórki z curry i selerem nie są zwyczajnymi ogórkami z octowej zalewie. Mają śliczny żółty kolor i niepowtarzalny smak - słodko-kwaśny z nutą curry i selera.
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
plastry cebuli - po 1 do 0,5 l słoika
liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka octu 10%
1,5 łyżki soli
2 łyżeczki curry
0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki, małe pokroić wzdłuż na połówki, większe na ćwiartki, ułożyć w wyparzonych słoikach.
Do każdego słoika dołożyć liść selera i plaster cebuli .
W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty.
Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty.
Ogórki w słoikach, zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 5 minut.
Smacznego
Zobacz również inne przepisy na przetwory:
sałatka z ogórków na zimę
chutney z czerwonej cebuli
rydze po cygańsku
polskie kapary - marynowane owoce nasturcji
chutney śliwkowy z imbirem
konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki
marynowane grzyby słodko-kwaśne
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/ogorki-curry.html