Kolejne gofry :) Tym razem ze sporym udziałem mąki pszennej razowej i z marchewką. Polecam np. na solidną kolację.Składniki:1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)1 szklanka mąki pszennej razowej1 marchewka, starta na tarce o drobnych oczkach2 szklanki mleka (można pół na pół z wodą, można z samą wodą)1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie więcej)szczypta soli1 łyżeczka brązowego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego1/3 szklanki oleju rzepakowego2 jajka (żółtka oddzielone od białek)Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.Piec w rozgrzanej gofrownicy (przy gofrach z warzywami ustawiam ją na pół stopnia więcej niż przy zwykłych) przez około 2 - 3 minuty. Przy nabieraniu ciasta warto sięgać łyżką dna, żeby za każdym razem nabrać odpowiednią ilość marchewki, która lubi opadać na dno w międzyczasie :) Studzić na kratce.Gofry są pyszne, chrupiące i sycące.