ßßß Cookit - przepis na Gofry pszenno-razowe z marchewką

Gofry pszenno-razowe z marchewką

nazwa

Wykonanie

Kolejne gofry :) Tym razem ze sporym udziałem mąki pszennej razowej i z marchewką. Polecam np. na solidną kolację.
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 marchewka, starta na tarce o drobnych oczkach
2 szklanki mleka (można pół na pół z wodą, można z samą wodą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie więcej)
szczypta soli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.
Piec w rozgrzanej gofrownicy (przy gofrach z warzywami ustawiam ją na pół stopnia więcej niż przy zwykłych) przez około 2 - 3 minuty. Przy nabieraniu ciasta warto sięgać łyżką dna, żeby za każdym razem nabrać odpowiednią ilość marchewki, która lubi opadać na dno w międzyczasie :) Studzić na kratce.
Gofry są pyszne, chrupiące i sycące.
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2015/03/gofry-pszenno-razowe-z-marchewka.html