ßßß Cookit - przepis na Brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Jest na nie kilka przepisów. Najsłynniejszy to chyba ten z Moich Wypieków . Ja najczęściej robiłam z tego przepisu (z modyfikacjami). Ale od dziś robić będę tylko i wyłącznie ciasto od Burczy mi w brzuchu . Idealnie czekoladowe, miękkie, rozpływające się w ustach. Cud, miód i orzeszki!
Składniki :
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
50 g masła/oleju kokosowego
100 g gorzkiej czekolady
łyżka mielonej kawy
2 jajka
6 łyżek cukru trzcinowego
50 g mąki bezglutenowej np. kukurydzianej lub ryżowej
szczypta soli
Szklankę suchej kaszy wsypać do rondla, dodać dwie szklanki mleka, masło lub olej kokosowy, gorzką czekoladę, kawę, cukier i szczyptę soli. Rondel wstawić na ogniu i gotować przez ok. 20 minut, czyli do momentu aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko.
Ugotowana kasza będzie konsystencją przypominała budyń. Ostudzić masę i zblendować ją blenderem z jajkami na gładkie ciasto. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Polecam do kawy!
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/06/brownie-z-kaszy-jaglanej.html