ßßß
Jest na nie kilka przepisów. Najsłynniejszy to chyba ten z Moich Wypieków . Ja najczęściej robiłam z tego przepisu (z modyfikacjami). Ale od dziś robić będę tylko i wyłącznie ciasto od Burczy mi w brzuchu . Idealnie czekoladowe, miękkie, rozpływające się w ustach. Cud, miód i orzeszki!Składniki :szklanka kaszy jaglanej2 szklanki mleka50 g masła/oleju kokosowego100 g gorzkiej czekoladyłyżka mielonej kawy2 jajka6 łyżek cukru trzcinowego50 g mąki bezglutenowej np. kukurydzianej lub ryżowejszczypta soliSzklankę suchej kaszy wsypać do rondla, dodać dwie szklanki mleka, masło lub olej kokosowy, gorzką czekoladę, kawę, cukier i szczyptę soli. Rondel wstawić na ogniu i gotować przez ok. 20 minut, czyli do momentu aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko.Ugotowana kasza będzie konsystencją przypominała budyń. Ostudzić masę i zblendować ją blenderem z jajkami na gładkie ciasto. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.Polecam do kawy!