ßßß Cookit - przepis na Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Naleśniki bezglutenowe, do których nie kupuję mniej popularnych mąk bezglutenowych. Składniki na nie zapewne macie w swoim domu - to kasza jaglana, płatki owsiane, skrobia ziemniaczana... W ten sposób nie muszę gromadzić mąk, których i tak później nie wykorzystam (lub będę korzystała z nich rzadko). Smażę je dla urozmaicenia naszej diety, by wprowadzić do niej więcej kasz i płatków. Są bardzo smaczne - lekko orzechowe dzięki płatkom owsianym, giętkie i sprężyste. Czasem, na wzór naleśników z przepisu Roux, zamiast części mleka dodaję do nich odrobinę śmietany kremówki, by ciasto było delikatniejsze i bardziej rozpływało się w ustach ;-). Polecam do przetestowania!
Smażyłam na patelni o średnicy 25 cm.
Składniki na 12 sztuk:
120 g kaszy jaglanej
60 g płatków owsianych
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 duże jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
1,5 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
szczypta soli
Kaszę jaglaną i płatki owsiane zemleć do otrzymania gładkiej mąki - na przykład w młynku do kawy*. Obie mąki wsypać do większego naczynia, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego ciasta (otrzymane ciasto będzie rzadkie).
Smażyć na nieprzywierającej patelni z obu stron, do lekko złotego koloru (przed każdym wylaniem ciasta na petelnię ponownie je wymieszać). Podawać z ulubionymi dodatkami.
Uwaga: w wersji wytrawnej wystarczy pominąć cukier. Płatki owsiane - dla osób na diecie - kupujemy niezanieczyszczone glutenem .
* Można oczywiście użyć gotowej mąki jaglanej i owsianej.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - GrainMillWagon.com .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki-bezglutenowe