Wykonanie

Naleśniki bezglutenowe, do których nie kupuję mniej popularnych mąk bezglutenowych. Składniki na nie zapewne macie w swoim domu - to
kasza jaglana,
płatki owsiane,
skrobia ziemniaczana... W ten sposób nie muszę gromadzić mąk, których i tak później nie wykorzystam (lub
będę korzystała z nich rzadko). Smażę je dla urozmaicenia naszej diety, by wprowadzić do niej więcej
kasz i
płatków. Są bardzo smaczne - lekko
orzechowe dzięki płatkom owsianym, giętkie i sprężyste. Czasem, na wzór naleśników z przepisu Roux, zamiast części
mleka dodaję do nich odrobinę
śmietany kremówki, by ciasto było delikatniejsze i bardziej rozpływało się w ustach ;-). Polecam do przetestowania!Smażyłam na patelni o średnicy 25 cm.Składniki na 12 sztuk:120 g
kaszy jaglanej60 g
płatków owsianych4 łyżki
skrobi ziemniaczanej4 duże
jajka3 łyżki
cukru trzcinowego1,5 szklanki
mleka (zwykłego lub roślinnego)szczypta
soliKaszę jaglaną i
płatki owsiane zemleć do otrzymania gładkiej
mąki - na przykład w młynku do
kawy*. Obie
mąki wsypać do większego naczynia, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego ciasta (otrzymane ciasto będzie rzadkie).Smażyć na nieprzywierającej patelni z obu stron, do lekko złotego koloru (przed każdym wylaniem ciasta na petelnię ponownie je wymieszać). Podawać z ulubionymi dodatkami.Uwaga: w wersji wytrawnej wystarczy pominąć
cukier.
Płatki owsiane - dla osób na diecie - kupujemy niezanieczyszczone glutenem .* Można oczywiście użyć gotowej
mąki jaglanej i owsianej.Smacznego :-).


Źródło przepisu - GrainMillWagon.com .